IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕП: Евросредствата да отиват по направление, а не при частни лица

Като цяло делегацията от евродепутати, която е на посещение у нас, не е доволна от усвояването на средства

11:37 | 01.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП: Евросредствата да отиват по направление, а не при частни лица

Европейските средства трябва да отиват по направление, а не в джобовете на частни лица, каза председателят на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП) Нилс Лундгрен след срещата си тази сутрин с вицепремиера Меглена Плугчиева.

Делегация от евродепутати и представители на Европейската комисия са на тридневно посещение в България, по време на което са се запознали с начина на усвояване на евросредствата главно по предприсъединителните програми.

Делегацията е разгледала и посетила на място 7 проекта, реализирани със средства по предприсъединителните програми, а също така е проучила начина на усвояването на тези средства и като цяло не е останала доволна от видяното, отбеляза Лундгрен.

Евродепутатът даде за пример това, че е обезпокоително как може да се получат средства за строителството на магистрала Люлин и седмица по-късно фирмата, получила средствата, да бъде продадена на друго лице.

Остава малко време, през което страната ни трябва да докаже, че взима мерки за правилното изразходване на средствата по предприсъединителните програми, припомни Лундгрен.

Той обаче веднага отбеляза, че проблемите се решават по-лесно при добра макроикономическа ситуация, каквато е тази в България, и ако страната задържи високия си икономически растеж от около 7 на сто и макроикономическата стабилност за срок от 15 години, тя ще стане една от най-развитите страни в ЕС, подобно на Ирландия.

Евродепутатът Богослав Либерадски пък отбеляза, че „България не е от страните с най-висока корупция и досега няма никакви преки доказателства за нередности при усвояването на средствата по предприсъединителните програми“.

Като цяло евродепутатите отчитат силната воля на правителствено ниво за справяне с проблемите и главно с корупцията.

На журналистически въпрос относно отражението на финансовата криза върху ЕС, Лундгрен изрази личното си мнение, че ЕС като цяло не трябва да се меси на отделните страни при справянето с финансовите проблеми и всяка страна трябва да се справя сама. Според него кризата няма да има пряк ефект в България, като Швеция например също ще бъде слабо засегната, за разлика от Германия и Великобритания.

Според Либерадски пък отражението на кризата в Европа ще бъде по-скоро на макроикономическо ниво вследствие на очакваната от него дълбока рецесия в САЩ. Европейските страни трябва да се намесят, ако е необходимо, за да се запази жизненият стандарт на хората със средни доходи, смята той.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева обяви от своя страна, че по оперативните програми досега са сключени договори на обща стойност над 1,04 млрд. лв., като този процес много се е ускорил от месец май насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още