IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 октомври

08:01 | 01.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 октомври

Малкият бизнес може да е главен потърпевш от кризата

в. Дневник

Световната финансова криза ще удари по-малките компании от производствения сектор в България, докато по-големите ще избегнат проблемите. Това показа допитване на "Дневник" сред мениджърите на няколко ключови предприятия в страната след мнения на някои банкери, че част от бизнесът ще отложи плановете си за инвестиции.

"Търсенето на кредити намалява силно, защото фирмите отлагат плановете си за експанзия с оглед на повишаването на лихвите и лошата ситуация на международните пазари", заяви Мая Георгиева, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка. По думите й бизнесът вече отчита негативите от кризата и отлагат плановете си за разширяване.

Студенти от Харвард към Станишев: Каква демокрация сте, като нямате свобода на словото?

в. Новинар

Студенти в Харвард са запитали българския премиер Сергей Станишев как да му повярват, че България е демократична страна, при положение че в нея няма свобода на словото, съобщи университетското издание „Харвард кримзън”. Българският студент Стефан Савев, който задал въпроса, развявал голям плакат с лика на Станишев и надпис: „Посрещнете премиера на най-корумпираната държава в Европа”. От другата страна била отпечатана заповедта за уволнение на правителството, съобщи Дарик радио.

Българите се топят с 1.5 млн. до 2025 г.

в. Сега

Населението на България ще намалее с 1.5 млн. души до 2025 г., а в следващите 12 г. работоспособните граждани ще се стопят със 750 000 души, или с 9%. Ако се повиши производителността на труда, която в момента е по-ниска от средната за Европейския съюз, спадът ще е само със 100 000 души.
Прогнозите са записани в доклад на Световната банка, представен от Хуан Мануел Морено на кръгла маса за реформите в професионалното образование в България. Високото ниво на рано напускащите училище - 18%, изисква незабавни действия, а професионалното образование е един от инструментите срещу социалното изключване, посочи Морено.

„Южен поток” ще струва около 20 млрд. долара

в. Стандарт

Ръководителят на италианската компания „Ени” Паоло Скарони заяви, че общата стойност на проекта „Южен поток”, който ще свърже Русия и Южна Европа, ще достигне около 20 млрд. долара, предаде РИА Новости. По думите на Скарони, стойността само на морския участък от газопровода ще достигне около 10 млрд. долара. Той посочи, че на тази сума се оценява само участъкът от газопровода, който ще премине през Черно море – от Новоросийск до България.

Фермери на бунт за 378 млн. лв.

в. Стандарт

378 млн. лв. изкараха зърнопроизводителите на улицата. Фермерите протестират, защото финансовото министерство не искало да предвиди сумата в бюджет 2009. Парите са за национални доплащания за стопаните и били одобрени от Брюксел. Това обясни шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. Фермерите тръгнаха на протестно шествие в София, което започна от църквата "Св. Александър Невски". Парите са разрешени на всяка от новите страни членки, за да достигне по-бързо нивото на останалите, обясни Аврамов. Ако през следващата година не получим тези средства, ще достигнем едва 35% от нивото на конкурентоспособност на старите страни членки.

"Ъпейс медиа" отчете 385 хил. паунда от дейността си в България

в. Дневник

Печалба от 385 хил. британски паунда отчете от дейността си в България за първото полугодие на 2008 г. медийната компания "Ъпейс медиа". Фирмата е съсобственик на дружеството Balkan Media Group Limited (BMGL), в което заедно с Modern Times Group (MTG) ръководи каналите "Диема". Въпреки добрите резултати общата печалба на компанията е по-малка от постигнатото през 2007 г., сочи финансовият отчет. Миналата година "Ъпейс медиа" е завършила първите шест месеца с над 800 хил. паунда печалба.

Позитивните резултати на "Ъпейс" се дължат на факта, че трите канала на "Диема" са постигнали по-висок от очаквания пазарен дял, което е довело и до значително увеличение на рекламните приходи.

Появиха се мистериозни инвеститори за тунел под Шипка

в. Дневник

Два големи европейски инвестиционни фонда и българската компания "Монолит" са готови да построят тунел под Шипка, съобщи депутатът от БНС Евгений Жеков. Дружествата са внесли инвестиционното си намерение в министерството на регионалното развитие и чакат отговор.

Строителният министър Асен Гагаузов каза, че все още не го е получил, но е наредил да го издирят, за да се запознае с него. "Всичко зависи от това колко са големи инвеститорите и дали и как са осигурили финансирането. Ако намеренията им са сериозни, тогава може и да се преразгледа решението на правителството за замразяване на проекта за тунел под Шипка", обясни Гагаузов. През август кабинетът реши, че приоритет е тунел под Петрохан, за чието строителство настоява и Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още