IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започва строителството на нова пречиствателна станция в Русе

Бюджетът за изпълнение на пречиствателната станция за отпадъчни води е над 22,85 млн. евро

17:16 | 30.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Започва строителството на нова пречиствателна станция в Русе

В сряда започва строителството на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Русе с пълно биологично пречистване, включително отстраняване на азот и фосфор, съобщиха от Минстерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Проектът е компонент от мащабния Интегриран воден проект за град Русе, който се финансира от Програма ИСПА на Европейския съюз.

Бюджетът за изпълнение на пречиствателната станция за отпадъчни води е над 22,85 млн. евро, като от тях по Програма ИСПА са над 20,67 млн. евро, а останалите средства са национално съфинансиране. Бенефициенти на проекта са „ВиК” ЕООД – Русе и община Русе.

С подписания в края на миналата година договор се определя за изпълнител на проектирането и строителството германската компания Hochtief Construction AG Civil Engineering and Environmental. Строителният надзор на обекта ще се извършва от консорциум JV Poyry Environment GmbH (Германия) - Consulting Engineering Group (България).

Строителството на ПСОВ в Русе е в съответствие с „Националната програма за приоритетно изграждане на градски ПСОВ в населени места с над 10 000 жители”, уточняват от МРРБ.

Проектът цели подобряване качеството на услугите, предоставяни от ВиК дружеството на населението, повишаване на ефективността при използването на водните ресурси в съответствие с принципите, заложени в Европейската рамкова директива за водите и постигане на съответствие с Европейската директива за пречистване на отпадъчни води в населените места до 31 декември 2010 г.

ПСОВ - Русе ще бъде проектирана за 240 000 еквивалент жители и ще функционира съгласно Директивата 91/271 ЕEC на ЕС за градските отпадъчни води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още