IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовата цена на пшеницата падна с над 40% от началото на годината

Своеобразен рекордьор по поевтиняване е маслодайният слънчоглед, чиято цена през пролетта достигна пикови стойности, докато сега е паднала с около 50%

16:08 | 30.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовата цена на пшеницата падна с над 40% от началото на годината

Основните борсови хранителни стоки поевтиняват като цяло в световен мащаб, сочат данните на Софийската стокова борса (ССБ) за периода от началото на годината досега, а за някои стоки тази тенденция започва още преди година.

Докато в началото на годината борсовата цена на хлебната пшеница у нас е била около 376 долара/т, то сега е 217 долара/т (290 лв./т оферти „продава”), т.е. спадът е с 42%. Към днешна дата борсовите цени на хлебното зърно в САЩ са 211 долара/т, във Франция – 251 долара/т, в Германия – 234 долара/т. Що се отнася до нашия регион, актуалните цени на пшеницата в Русия са 195 долара/т, а в Украйна – 225 долара/т.

За разлика от миналата година, когато реколтата у нас от царевицата беше слаба и цените на този основен фураж достигнаха и надминаха тези на житото, за тази година, поради очакваната добра реколта от царевица, се очаква, както е нормално, нейната цена да е по-ниска от тази на пшеницата. Въпреки че още няма сключени сделки за царевица от нова реколта, се очаква нейната цена да е 230-250 лв./т*. Актуалните борсови цени на царевицата в Унгария са 153 долара/т, в Украйна – 170 долара/т, а в САЩ – 234 долара/т.

Своеобразен рекордьор по поевтиняване е маслодайният слънчоглед, чиято цена през пролетта достигна пикови стойности, докато сега е паднала с около 50%, както у нас, така и в чужбина. Офертите „търси” у нас напоследък са в диапазона 400-500 лв./т, а в Унгария и Русия той се търгува за 385-390 долара/т.

Подобно е положението и при цената на суровото слънчогледово олио, което в края на май-началото на юни на борсата в Ротердам достигна 2100 долара/т, докато през последните 2-3 седмици е около 1100 долара/т (понижение от около 47%). У нас към момента средната цена на едро на бутилка олио е 2,30 лв./л.

Цената на захарта на световните борси е относително стабилна през последните месеци, като нейната актуална борсова цена е, за: сурова захар в Ню Йорк – 289 долара/т, рафинирана захар в Лондон – 402 долара/т. В България средната цена на едро е 1,25 лв./кг захар.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още