IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Природният газ поскъпва с 24% от октомври*

Предварителното решение на регулатора беше за ръст от 29%

13:48 | 30.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Природният газ поскъпва с 24% от октомври*

Цената на природния газ ще бъде увеличена с 23,89 на сто от 1 октомври тази година, каза днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в който освен представители на синдикатите и работодателски организации, участваха и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов.   

От ДКЕВР уточниха за Investor.bg, че официалното окончателно решение за цената на газа за последното тримесечие на годината ще бъде утвърдено до няколко часа на закрито заседание на комисията, но по всяка вероятност то ще е същото, както договореното на тристранния съвет.   

 ДКЕВР окончателно реши пределната цена на природния газ за четвъртото тримесечие да бъде повишена с 23,89%, съобщиха малко по-късно от държавния регулатор. Така цената на „синьото гориво” от 1 октомври ще бъде 538,66 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Корекцията е с 103,86 лв. върху действащата в момента цена от 434,80 лв. за 1000 куб. м газ без ДДС.


От ДКЕВР смятат, че е взето балансиращо интересите на доставчици и потребители решение за цената с включена надценка за Булгаргаз ЕАД от 0,5% (а не както искаха от компанията от 3%). Според експертите на комисията, за разлика от противоположното мнение на Булгаргаз, новата цена ще гарантира на газовото дружество безпроблемно осъществяване на дейността му.

Първоначално, в началото на септември, заявката на Булгаргаз беше за увеличение на цената на газа с 36,5%. Предварителното решение на регулатора по въпроса, обявено миналата седмица, беше за увеличение на цената на газа с близо 29 на сто. Тогава от газовата компания опонираха, че при такова увеличение дружеството ще работи на загуба.

Преди дни обаче представители на синдикатите и работодателите заявиха, че ще има протести, ако бъде утвърдено толкова голямо увеличение на цената на природния газ.

 *Актуализилано към 15,00 часа и 16,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още