IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 септември

07:48 | 30.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 септември

Икономисти прогнозират вече 1-2% ръст догодина
в. Сега

Икономистите у нас вече не спорят дали ще има спад на родното стопанство през 2009 г., а колко голям ще бъде той. Това стана ясно вчера на конференция за последиците от световната криза за България, организирана от НДСВ. Според част от царските икономисти, например Милен Велчев и Владимир Каролев, растежът догодина ще падне до 4-5% при 7% в момента. Бившият зам.-министър на финансите Красимир Катев обаче смята, че страната ще преживее сериозно забавяне до нива, близки до 0% или 1-2%.

"Доста хора се успокояват, че България няма да усети сериозни последици от световната криза, но има малка вероятност да се състои твърдо приземяване. За нас растеж в рамките от 0% до 2% си е направо рецесия", заяви Катев. Според него е възможно спадът в сектора на недвижимостите да лиши страната от преки чуждестранни инвестиции в размер на 1.5-2 млрд. евро, което с привлечения банков капитал прави около 6 млрд. евро.

Цигарените фабрики в Благоевград и София ще са готови за продажба до декември
в. Дневник

Все още не е ясен методът за приватизация на двете дружества

Цигарените фабрики в Благоевград и София ще бъдат готови за продажба до края на ноември, съобщиха от икономическото министерство. Дотогава консултантите по приватизацията на компаниите трябва да подготвят необходимите за приватизацията документи, обясниха още от ведомството, оглавявано от Петър Димитров.

Производствата на двете фабрики може да бъдат обединени в една фабрика, ако до кроя на годината предприятията не бъдат приватизирани. Това обясни през април изпълнителният директор на "Булгартабак холдинг" Ангел Димитров. Оттогава от компанията отказват всякакъв коментар по темата с думите, че приватизацията на холдинга зависи изцяло от решенията на икономическото министерство.

Бизнесът се настройва за тежка година
в. Дневник

Компаниите от тежката индустрия се готвят за тежка година, предизвикана от стагнацията на международните пазари и отлива на инвестиции, които се усетиха много преди финансовата криза в САЩ. Това е общото мнение на мениджъри от машиностроителния бранш и химията, които се представят на тазгодишния есенен панаир в Пловдив.

За разлика от останалите отрасли машиностроенето е експортно ориентирано и затова браншът първи реагира на намаленото търсене. До миналата година производителите отчитаха между 10 и 12 процента годишен ръст в продажбите, но още в началото на тази година отливът е съществен. "Ако до края на 2008 г. запазим миналогодишните си продажби, ще бъде постижение при намаленото търсене от началото на годината", обясни Димитър Горанов, технически директор на силистренския завод "Стомана", специализиран в производството на машини за дървообработка.

Първанов: Станишев да отговори за газа
в. Стандарт

Лично министър-председателят трябва да отговори коректно откъде произтичат причините за този скок на природния газ. Дали са заложени в подписаните договорености, дали идват от стопанската конюктура в международен мащаб, или са резултат от субективни причини. Не съм аз човекът, който разполага с тази информация. Така президентът Георги Първанов отговори пред пловдивски журналисти на въпрос за повишаването на цените на газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още