IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК ще налага санкции при злоупотреба с монопол до 10% от годишния оборот

С промените в Закона за защита на конкуренцията комисията ще може да санкционира топлофикациите заради изключването на парното

16:17 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК ще налага санкции при злоупотреба с монопол до 10% от годишния оборот

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще може да налага санкции при злоупотреба с монополно положение на пазара в размер до 10% от оборота за предходната година на фирмата нарушител, след приемане от Народното събрание на промените в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), каза днес председателят на КЗК Петко Николов по време на кръгла маса за „Защита на потребителите на енергийни услуги”. Той допълни, че при сегашното законодателно положение монополисти в областта на енергетиката с оборот от десетки милиони лева едва ли ще се стреснат от налаганите от комисията глоби в размер на десетки или дори стотици хиляди лева.

Във връзка с актуалния напоследък въпрос за изключване на парното и топлата вода и на коректни платци на „Топлофикация София“, когато преобладават некоректните в дадена сграда, Николов посочи, че в момента законът не позволява на КЗК да санкционира дружеството, но с промените в ЗЗК (които се очаква да бъдат приети от парламента след около месец), това ще може да стане.

От КЗК съобщиха още, че след проверка на 12 дружества за дялово разпределение на топлинна енергия (т.нар. топлинни счетоводители) за неправомерни клаузи в договорите им с абонатите, е установено, че нарушения са направили 3 дружества: „Техем Сървисис” ЕООД, „Директ” ЕООД и „Иста” България. Посочените топлинни счетоводители са извършили нарушения по две клаузи от договорите. Едната е, че фирмите могат едностранно да променят договорите с абонатите, а другата, че при нарушението на договорите търпят санкции само абонатите, но не и фирмите. След забележките на КЗК въпросните неправомерни клаузи в договорите с потребителите са отстранени.

Е.ОН България (снабдяваща с електроенергия районите на Варна и Горна Оряховица) също е извършила нарушения спрямо потребителите, е установила друга проверка на КЗК. В договорите с потребителите компанията е посочила, че обезщетения при надвзети суми се дължат в срок от 3 месеца от нарушението, докато при подобни случаи законът визира срокове между 3 и 5 години. Освен това в договорите Е.ОН са записали, че свързването на нови абонати става само при пълен набор от документи, без да посочват какви. От КЗК са започнали процедура за обявяване на въпросните клаузи за нищожни.

От изказването на председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски по време на форума не стана ясно дали подкрепя изключването на отоплението на коректните платци. По думите му, законът позволява да се изключва парното в сгради, където повечето хора искат това – независимо че други не искат, а що се отнася до некоректните платци, според него законодателно не е ясно определено дали те трябва да се определят като отказали се от парно отопление.

Други участници в кръглата маса обаче веднага припомниха в тази връзка, че преди няколко години слагането на индивидуални топломери на радиаторите в жилищата е било именно за това всеки абонат да плаща, колкото енергия е потребил и да не зависят сметките му от съседите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още