IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Алфа финанс холдинг с втори опит за създаване на банка у нас

Холдингът е подписал споразумение за сътрудничество с австрийската Hypo Investmentbank AG

14:55 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Алфа финанс холдинг с втори опит за създаване на банка у нас

Алфа финанс холдинг АД и австрийската Hypo Investmentbank AG подписаха споразумение за дългосрочно сътрудничество в областта на финансовите услуги, като се предвижда създаване на банка от нов тип в България, съобщиха от финансовия холдинг.

Стратегическите цели на партньорството между българския холдинг и австрийската финансова група са да предоставят съвместно висококачествени финансови услуги в България, Македония и други страни от Югоизточна Европа. Партньорите предвиждат създаване на банка в България, фокусирана само в няколко бизнес направления. Бъдещата банка ще се занимава с финансиране в публичния сектор, инфраструктурни проекти и такива с недвижими имоти, сливания и придобивания, корпоративно банкиране, уточняват още от Алфа финанс.

Това е втори опит на холдинга за създаване на банка у нас, след като през май тази година Българска народна банка отказа да издаде лиценз на Финансиа банк АД, учредена съвмество от Алфа Финанс Холдинг АД-София (70% от капитала) и щатската Грамърси Файненшъл Груп (30% от капитала). Тогава от БНБ уточниха, че изразяват готовност да разгледат ново заявление, във връзка с предприетите от учредителите действия за подобряване качеството на проекта, най-вече от гледна точка намерението за включване като учредител с мажоритарен акционерен дял на голяма банка, лицензирана в страна – членка на ЕС.

Сделката е комплексна и предвижда Hypo Investmentbank AG да придобие чрез увеличение на капитала миноритарен пакет от акциите на Финансиа груп АД, , което обединява финансовите предприятия от портфейла на Алфа финанс холдинг. Следващата стъпка ще бъде съвместно кандидатстване за банков лиценз, като австрийската институция ще бъде с мажоритарно участие в бъдещата банка в България. Същото процентно участие на австрийската група се предвижда в македонската „Капитал банк” АД, Скопие, чийто капитал също ще бъде увеличен.

От Алфа финанс заявиха за Investor.bg, че за момента не могат да бъдат обявени по-конкретни данни за сделката, като евентуални дялови участия и размерите на съвместните инвестиции. От холдинга уточниха, че се стремят да реализират съвместния проект в най-кратки срокове, но това ще зависи и от одобрението от страна на регулатора.

Финансиа груп АД включва инвестиционния посредник "Булброкърс" ЕАД, дружеството за консултации "Булброкърс консултинг", управляващото дружество "Алфа асет мениджмънт" АД, дружеството за секюритизация на вземания "Алфа кредит" АДСИЦ, застрахователния брокер „Брокер инс” ООД и македонската "Капитал банк" АД Скопие.

Австрийската Hypo Investmentbank AG е експерт в областта на публичните финанси, корпоративното банкиране и капиталови пазари в Австрия, Западна Европа, Централна и Източна Европа. Има представителства в Чешката република, Унгария и Словакия. Hypo Investmentbank AG е изцяло собственост на провинция Долна Австрия и има присъден рейтинг от Standard & Poor’s A+/Stable/A-1.

Общата сума на активите й в края на 2007 г. възлиза на 8,7 милиарда евро, а през първото шестмесечие на 2008 г. активите се увеличават със 7,2 % и достигат 9,3 милиарда евро. Hypo Investmentbank AG се състои от търговската банка Hypo Landesbank, лизинговата група Hypo-Leasing, компанията за консултации в строителството Hypo-Bauplan и компанията за управление на активи Hypo Capital Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 29.09.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още