IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кунева ще налага санкции на България, ако не са защитени потребителите

Щом 25% от хората се оплакват от тримесечното отчитане на тока, значи нещо не е наред, каза еврокомисарят

14:56 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кунева ще налага санкции на България, ако не са защитени потребителите

Ако България не прилага изцяло европейското законодателство в областта на защитата на потребителите, мога за предизвикам проверка от страна на Европейската комисия и съответно след това да бъдат наложени санкции на страната ни, каза еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева по време на проведената днес в София кръгла маса на тема „Защита на потребителите на енергийни услуги”.

Тя съобщи още, че след месец ще бъде обявен докладът на Европейската потребителска организация относно проучване за надвзетите сметки от потребителите на обществени услуги в различните страни на ЕС и тогава ще се види и какво е състоянието в България в това отношение.

Меглена Кунева заяви, че самата тя ще иска от страната ни да й бъде предоставена информация колко и в какви направления са оплакванията на гражданите от обществените услуги (водоснабдяване, отопление, снабдяване с електроенергия и др.), подадени в самите дружества и към държавните институции, по колко от тях са взети решения и какъв процент от гражданите са доволни от начина на разрешаване на проблемите.

Еврокомисарят каза още, че в страните от ЕС ще бъде направена проверка относно състоянието на защитата на потребителите на енергийни услуги, като се събере информация по показателите: цени на услугите, възможност за бързо преминаване от един оператор към друг, брой оплаквания, оценка на потребителите за дадената услуга и безопасност.

Във връзка с журналистически въпрос относно тримесечното отчитане на електромерите за потребения ток, а същевременно заплащане всеки месец, Кунева посочи: „след като 25% от хората се оплакват от тримесечното отчитане, значи нещо не е наред”. Тя подчерта - :трябва сметките за потребената енергия да са напълно ясни и всеки да разбере за кое колко плаща, иначе страната ни може да понесе санкции”.

Еврокомисарят обяви, че електроразпределителните дружества са се съгласили с помощта на националния омбудсман Гиньо Ганев да работят за създаването до няколко месеца на институцията енергиен омбудсман, който ще работи конкретно за защита на интересите на потребителите на енергийни услуги.

А националният омбудсман пък, при изказването си по време на форума, категорично се противопостави на искането на топлофикациите да спират парното и топлата вода и на коректните платци в сградите (вход на жилищен блок), в които повечето абонати не са си платили сметките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още