IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 септември

07:45 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 септември

Проф. Гарабед Минасян: Финансовата криза ще забави икономическия растеж у нас
в. Дневник

Проф. Гарабед Минасян е бил два мандата член на управителния съвет на БНБ (от 1997 г. до 2006 г.), а през периода 1997 - 2000 г. и икономически съветник на президента Петър Стоянов. Сега работи в Икономическия институт на БАН, доктор е на икономическите науки. С него разговаряме за световната финансова криза и рисковете пред България, както и за политиката на правителството, свързана с бюджетния излишък.

Ще се окаже ли това последната международна криза, която не засяга следкомунистическа България, или напротив - този път последствията ще се усетят и у нас?

- България все повече започва да се интегрира в европейските икономически и финансови структури, това е нашият път и нашето място като равноправен член на ЕС. А Европа не може да се развива без пълно преплитане на икономическите и финансовите връзки. При нас нещата идват с определено закъснение заради недоразвитостта на българските финансови структури, в САЩ парите и хората са много по-мобилни. В България се вярва и че имотите са най-сигурната инвестиция, която издържа на всякакви сътресения, и затова всеки търси възможност да инвестира спестяванията си в недвижимости. Затова българите не вярват, че цените на имотите могат да паднат и в крайна сметка виждаме, че въпреки резкия спад на търсенето цените наистина не падат.

Тогава възможно ли е да поевтинеят имотите в България?

- Не само че е възможно, но е много вероятно да се случи. Първо, това отрезвяване у нас закъснява, още не е дошло и, второ, очакванията на хората до голяма степен формират пазара. По същия начин се случи с долара - оценките на водещи финансисти бяха, че заради огромните дефицити в бюджета и текущата сметка на САЩ доларът ще падне. Това трябваше да стане преди 2 години, но стана едва преди един месец. Причината е, че инвеститорите в Азия, Латинска Америка, Африка не вярваха, че той може да се срине. Но тази вяра не може да продължава безкрайно и някой викна, че царят е гол. Случи се преди месец-месец и половина и отпуши разпродажбите.

Новите договори с "Газпром" са неизгодни
в. Дневник

Промените в договорите за доставки и транзит на руски природен газ през България, подписани преди повече от година, са неизгодни, а заради тях потребителите са изправени пред шоково увеличение на цената на горивото. Това става ясно от допълнително споразумение към договора за доставка на природен газ в България и меморандума за по-нататъшното развитие на руско-българското сътрудничество в газовия сектор, с които "Дневник" разполага.

С промените България се ангажира пред "Газпром" да увеличава всяка година по определен график цената на природния газ за вътрешния пазар, който се получава като транзитна такса от преноса към Турция, Гърция и Македония. Договорите, по които партньори на "Булгаргаз" са "Овергаз инк." (дъщерна фирма на "Газпром") за доставките и "Газпром експорт" за транзита, предвиждат газът от транзитните такси да покрива около половината от вътрешното потребление на страната. Именно заради това поскъпването му оказва толкова голямо влияние върху средната цена, по която "Булгаргаз" продава.

Бизнес и синдикати на бунт
в. Стандарт

КНСБ са в пълна стачна готовност, ако утре Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вземе решение за увеличение на природния газ с близо 30 процента, каза вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров на пресконференция. Стачката ще бъде подкрепена и от работодателите и бизнеса. Заради повишаване цената на природния газ, политиката на непрозрачност на “Булгаргаз” и липсата на адекватен регулатор, бизнесът също изрази готовност да се включи в протестните действия.

„Няма домакинства, които да може да издържат на подобен шок и няма фирма, която може да живее в такава ситуация на неизвестност, без възможност за дългосрочно планиране на разходите”, каза Иво Прокопиев, председателя на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Представители на бизнеса прогнозираха, че заради поскъпването на цената на газта ще има оттегляне на инвестиции от България и фалит на фирми.

Овчаров: Да не чуе Брюксел за газа

Две трети от цената на природния газ зависи от цената на световните пазари. У нас "Булгаргаз" повече от година продава природния газ по-евтино, отколкото го купува. Но това не бива да се коментира пред Брюксел, защото ще ни упрекнат в нелоялна конкуренция и в поддържане на цени, по-ниски от пазарните. Възможно е дори да ни разследват. Това заяви пред БНР ексминистърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и сегашен председател на комисията по бюджет и финанси в парламента.

ЕС ни притиска за имотите, придобити по престъпен начин
в. Сега

Европейският съюз е предупредил България да престане да се церемони с имуществото на престъпниците с влязла в сила присъда и да свали границата за конфискация, научи "Сега". Това е едно от условията страната ни да получи по-добра оценка в следващия доклад за борбата срещу престъпността и корупцията в началото на следващата година. Преди дни министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова призна, че предпазната клауза изобщо не ни се е разминала и едва ли ще се правят повече компромиси за България.

София дава 400 000 лв. за оправяне на трафика
в. Сега

Въпреки че 10 фирми проявиха интерес към изработването на генерален план за организация на движението в София, само две са подали оферти. Това са британската "Мот Макдоналд" и френската "Луи Берже". Срещу 400 000 лв. победителят в търга ще трябва за 1 г. да проектира система за управление на целия столичен транспорт, както и да предложи такава за контрол. Двете компании са надзорници на строителството на автомагистрала "Люлин", чието финансиране е спряно от Европейската комисия. Името на "Мот Макдоналд" нашумя след скандалите в пътния фонд, когато се оказа, че огромна част от служителите на българския й клон имат роднини на възлови места в пътния фонд. С това се обяснява фактът, че от години насам "Мот Макдоналд" редовно е избирана за консултант на пътни проекти.

Депутатите спорят за парите на здравните фондове
в. Новинар

Здравната вноска ще бъде увеличена с 2 % от началото на следващата година, а цялата сума, събрана от осигуровки, ще отива в Националната здравноосигурителна каса. Това стана ясно след двудневното изнесено заседание на парламентарната здравна комисия в Разград. За момента частните здравни фондове няма да бъдат включвани в системата на здарвеопазване, докато коалиционните партньори от НДСВ, ДПС и БСП не уточнят точния механизъм, по който да става това. Със сигурност обаче ще отпадне първоначалната идея за преходен период, в който и касата, и фондовете да плащат едновременно за прегледите и лечението на осигурените.

Кабелните оператори ще сезират КЗК за действията на Би Ти Ви
в. Дневник

Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО) до дни ще свика управителния си съвет и ще сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради спора с Би Ти Ви за исканите от телевизията цени и пакетното излъчване на програмите й. Това съобщи изпълнителният директор на асоциацията Магдалена Георгиева.

Засега антимонополният регулатор няма позиция по казуса, защото не е получил жалби от собственици на кабелни телевизии или граждани. Според Георгиева начинът, по който Би Ти Ви води преговорите за новите такси за излъчване и изискванията в договорите, нарушава принципите на добрите търговски практики и Закона за защита на конкуренцията. Регулаторът има практика в тази област, каза Георгиева и припомни случая с "Диема вижън", която също продаваше в пакет програмите си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още