IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искат концесии на културно-историческите паметници

Проблем за развитието на културно-историческия туризъм е въпросът за собствеността на обектите

17:43 | 26.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Искат концесии на културно-историческите паметници

Развитието на т. нар. културен туризъм, който е много популярен в Европа, може да стане главно чрез даването на концесия на голяма част от културно- историческите паметници – това становище изразиха представители на туристическия бранш по време на проведения днес в София Конгрес на инвеститорите в туризма.

Според тях към момента в страната ни няма нито един паметник на културата, който да е организиран като туристическа атракция напълно според европейските стандарти. По-конкретно тук се имат предвид всички дейности, като се започне от реставрацията и поддържането на съответната забележителност, а след това - улесняване достъпа на посетителите както пряко до обекта, така и чрез околна инфраструктура, в т.ч. път, евентуално хотели и др.

На форума беше съобщено, че в страната ни има около 40 хил. паметници на културата и ако поне до част от тях се осигури нормален достъп на туристите и съответната реклама, то е възможно туристопотокът и съответно приходите от туризъм да се увеличат няколко пъти.

Като проблем за развитието на този вид туризъм беше изтъкнат въпросът за собствеността на обектите. Беше посочено, че дейността по управлението и стопанисването на историческите паметници (храмове, древни градове и др.) в много случаи е прехвърлена от държавата на съответните общини, те обаче не правят нищо, чакайки да им бъдат отпуснати средства от държавата (което рядко става).

Освен това не било ясно в тези случаи при желание от страна на бизнеса за публично-частно партньорство, дали трябва да преговарят с държавата или общините. Представители на туристическия бранш отново призоваха държавата да се погрижи по-добре за инфраструктурата в страната (главно пътища) като цяло и в частност в райони на значими културно-исторически обекти (например Перперикон).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още