IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 20 хил. пътници преминават през ГКПП Кулата през уикендите

С този уикенд се обявява официално края на активния летен туристически сезон в Гърция

13:10 | 26.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Над 20 хил. пътници преминават през ГКПП Кулата през уикендите

Над 20 хил. пътници на денонощие преминават през дните на уикенда през ГКПП „Кулата“ в двете посоки към България и Гърция. Това каза пред БТА Георги Минев, инспектор в сектор „Гранична контролно-пропускателна дейност“ към Регионалната гранична служба – Смолян.

Обичайно през делнични дни през пункта в двете посоки преминават по около 10 хил. пътници на денонощие.

Рекордът бе през август, когато в един ден границата пресякоха над 23 хил. души, каза Минев.

С този уикенд се обявява официално края на активния летен туристически сезон в Гърция. Нормално е да се очаква намаляване на трафика на пътуващите, най-вече на организираните туристи, коментира той.

За сметка на това се увеличават краткосрочните екскурзии на български граждани в Гърция. Те обикновено пътуват до Метеора, Солун, Кавала, о-в Тасос и други курорти в Северна Гърция.

В същото време в България пристигат гръцки граждани за краткотраен отдих и шопингтуризъм в близките погранични селища на страната.

В дните на уикенда се пускат допълнителни трасета, за да е нормално обслужването на пътниците и автомобилите, каза Минев. През активния сезон се командироват и гранични служители от други пунктове, когато се налага. Минимум 12 трасета се очаква да работят и тази събота и неделя.

Това лято, както и миналото, имаше рязко увеличение на туристическия поток от българи и най-вече от румънски граждани, каза Минев. Така е след 1 януари 2007 г., откакто двете страни станаха членки на ЕС и българи и румънци масово почиват в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още