IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чакат отражение на финансовата криза и върху туризма

Приходите в туризма за осемте месеца нарастват с по-бавни темпове от броя на туристите и достигат 970 млн. евро

11:49 | 26.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Чакат отражение на финансовата криза и върху туризма

Световната финансова криза ще се отрази върху туризма в България, каза председателят на икономическата парламентарна комисия Йордан Цонев по време конгрес за туризма в София. Той посочи, че кризата ще покаже къде сме сбъркали и, стига да се направят правилните изводи, може да се открият нови възможности за бранша.

Цонев вижда ролята на държавата в областта на туризма главно при формиране на законодателството и на изграждане на инфраструктурата. В тази връзка той посочи, че за инфраструктурни проекти трябва в максимална степен да се използват средствата от европейските фондове, тъй като поради финансовата криза ще стане по-трудно отпускането на заеми за големи проекти.

Според председателя на икономическата комисия, що се отнася до данъчните условия за туристическия бранш, в България те са едни от най-добрите в света, като се имат предвид не само ниските данъци за бизнеса като цяло, а и 7-процентният ДДС върху чуждестранните туристически пакети.

Председателят на агенцията за туризъм Анелия Крушкова цитира данни на Националния статистически институт (НСИ), според които за осемте месеца на годината ръстът на туристите е близо 17% на годишна база, а на приходите – 16%. За Investor.bg тя уточни, че приходите за периода възлизат на 970 млн. евро. Най-голям ръст и брой бележат румънските туристи, които достигат близо 600 хил. души.

По думите на президентa Георги Първанов, който откри конгреса, фактът, че ръстът на приходите изостава от този на туристите, не е положителен и трябва да се повиши качеството на туристическия продукт, както и да се премахнат административните пречки пред развитието на нови видове туризъм. Президентът призова бранша сам да опита да се справи със сивия сектор.

Крушкова каза още, че според изследване на ЕК направленията, в които трябва да наблегне България за развитието на туризма, са храна и вино, малките селища и атракциите. „Инвестирайте в емоция, каквото и да значи това“, призова Крушкова туристическия бранш.

Относно цифрите за ръста на броя на туристите и приходите от тях представители на бранша споделиха за Investor.bg, че по техни изчисления ръстът на туристите не надминава 10 на сто и е възможно в статистиката на НСИ да са включени и транзитно преминаващите чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още