IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредиторите на Кремиковци на събрание в София

Очаква се на събранието да бъдат уточнени всички претенции към комбината

09:15 | 26.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кредиторите на Кремиковци на събрание в София

Първото събрание на кредиторите на „Кремиковци“ ще се състои днес в София. То се свиква във връзка с решението на Софийския градски съд от началото на август, с което комбинатът се обявява в несъстоятелност.

Очаква се на събранието да бъдат уточнени всички претенции към комбината, след което ще бъде направено класиране на предявените вземания и те ще бъдат категоризирани.

След избора на постоянен синдик ще се определи кои от вземанията са законни и дали се приемат в предявения размер.

Софийският градски съд постанови начална дата на неплатежоспособността на дружеството 31 декември 2005 г. Размерът на осчетоводените задължения на комбината към края на 2007 г. са 1 629 709 000 лева. Съдът назначи за временен синдик на дружеството Ана Миленкова.

Министерството на икономиката и енергетиката внесе на 5 септември в Агенцията за държавни вземания (АДВІ акта за държавната помощ, предоставена на „Кремиковци“ преди приватизацията, чийто размер е 698 956 486 лева. Главницата е 431 073 159 лева, а лихвите - 267 883 327 лева.

В средата на август комитетът на притежателите на облигации в комбината, на стойност 325 млн. евро, отправи възражение срещу решението на Софийския градски съд, с което комбинатът се обявява в несъстоятелност със задна дата от 31 декември 2005 г. - т. е. няколко месеца преди облигациите да бъдат емитирани и активи на дружеството да се впишат като залог по тях.

Същевременно в края на юли английският Върховен съд потвърди правото на облигационерите да си получат парите от страна на „Кремиковци“. Според анализатори облигационерите са вторият по големина кредитор на комбината след държавата.

В началото на април 2006 г. Общото събрание на „Кремиковци“АД гласува решение за сключване на договор за облигационен заем с „Бългериън Стийл Файненс“, което да емитира облигациите. „Лоу дибенчър тръст корпорейшън“ е агент по обезпеченията на облигациите, а „Кремиковци“ залага активи в полза на агента по обезпеченията. Облигациите се пласират от „Мерил Линч“.

С по-голямата част от облигационния заем трябваше да бъдат погасени публични задължения на компанията към АДВ, НЕК и „Булгаргаз“, а останалата част - да бъде използвана за инвестиции по програмата за преструктуриране на дружеството.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още