IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БТК: Не сме засегнати от проблемите на AIG

От компанията не коментират възможността да се окажат сред активите, които ще бъдат предложени за продажба от AIG

17:25 | 25.09.08 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

БТК не е засегната от проблемите на собственика си American International Group (AIG) и ще продължи с планираното преструктуриране и съкращения на персонала, са казали от компанията за Ройтерс.

Във вторник AIG подписа окончателното споразумение за кредитирането й с 85 млрд. долара, които ще получи от правителството, за да избегне фалит.

„Позицията на БТК и тази на акционерите й е, че събитията на световните капиталови пазари не оказват влияние върху финансовото състояние и работата на БТК Груп“, са отговорили писмено от компанията на въпроси на агенцията.

„БТК Груп е стабилна и не вижда причини да променя стратегията си за развитие за следващите 3-4 години“, гласи отговорът.

ОТ БТК не са коментирали възможността да се окажат сред активите, които ще бъдат предложени за продажба от AIG. По-рано тази седмица от AIG казаха, че трябва да имат списък с активи, които искат да продадат, до следващата седмица, защото компанията се готви да се раздели, за да изплати спешния заем.

Миналата година AIG Investments, подразделение на AIG, финализира придобиването на над 90% от БТК. По-рано то беше придобило мажоритарен дял от исландския милиардер Тор Бьорголфсон и впоследствие направи предложение за изкупуване на останалите миноритарни дялове, което оцени БТК на 1,66 млрд. евро.

В изявлението си БТК посочва, че трябва да засили конкурентоспособността си и да намали разходите, като съкрати служителите си до не повече от 5 хил. души през следващите три години. Сега за компанията работят около 8600 - 8700 служители.

Компанията е и в процес на сливане на мобилния и стационарния бизнес, което също изисква съкращения на служителите.

„Разходите на БТК са значително по-високи от тези на другите оператори на телекомуникационния пазар, като MTel и Globul“, се посочва в изявлението.

В началото на септември компанията е стартирала програма за доброволно напускане на служители.
 

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още