IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Осигуриха средства за плащанията по САПАРД

На извънбюджетна сметка на Националния фонд към министъра на финансите се прехвърлят още 150 млн. лева от държавния бюджет за 2008 г.

16:47 | 25.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Осигуриха средства за плащанията по САПАРД

Министерски съвет прие днес постановление, с което на практика се осигурават средства за възобновяване на плащанията към крайните бенефициенти по програма САПАРД на обща стойност до 200 млн. лева.

Документът визира възобновяване на плащанията по мерките „Инвестиции в земеделски стопанства", „Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти", „Развитие и разнообразяване на икономическите дейности и създаване на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи" и „Пазари на едро" по програма САПАРД, съобщи правителствената информационна служба.

В началото на годината ЕК спря плащанията по САПАРД заради открити нарушения, като по част от мерките дори забрани плащанията и от националния бюджет. В началото на август с писмо от ЕК бяха разрешени националните плащания, но финансирането от ЕК още не е възстановено.

Поради прекратеното от Европейската комисия възстановяване на извършените разходи по посочените четири мерки на САПАРД, няма достатъчно налични средства от европейското съфинансиране по програмата за извършване на плащанията към крайните бенефициенти.

В тази именно връзка е необходимо на извънбюджетна сметка на Националния фонд към министъра на финансите да се прехвърлят още 150 млн. лева от държавния бюджет за 2008 г. Те ще бъдат осигурени от икономии на разходите и преизпълнение на приходите по републиканския бюджет.

По-конкретно, предвид съотношението на европейско и национално финансиране (75 на сто към 25 на сто), на осигурените от държавния бюджет 150 млн. лева за сметка на спряното европейското финансиране съответстват 50 млн. лева национално съфинансиране (които са били предварително планирани и са налични), или общо до 200 млн. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още