IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's влоши перспективите си за рейтинга на България

Основни причини за понижаването на перспективите са големите дефицити по търговската сметка и големият външен дълг на страната

12:17 | 25.09.08 г.
Moody's влоши перспективите си за рейтинга на България

Moody's Investors Service, една от най-големите агенции за рейтниговане на дългови книжа, смени очакванията си за българските дългови книжа и депозити както в българска, така и в чужда валута от категорията „позитивни“ на по-ниската - „стабилни“.

От агенцията коментират, че перспективите за подобряване на макроикономическата атмосфера през следващите 18 месеца са се влошили заради влошаването на външните дисбаланси. Вече високите нива на дефицитите по търговската сметка имат потенциала да създадат нестабилност особено в комбинация със забавяне на световния икономически ръст заради кредитната криза.

Според Moody's България е уязвима, тъй като спадът на ликвидността на международните пазари ще засегне негативно и нашата банкова система. Бързият ръст на кредитите в България са основната причина за големите дисбаланси по търговската сметка, които надвишават 20 на сто от БВП на страната, коментират икономисти от агенцията. Външният дълг на страната пък е на изключително високо ниво малко над БВП на страната. Според Moody's тези фактори ще създадат трудности на българската икономика особено в трудната международна обстановка сега.

Очаква се след като цените на кредитите се повишат заради ниската ликвидност, това да засегне международните банки, опериращи на територията на България, и те да ограничат кредитирането си в страната.

От Moody's коментираха още, че това, че България не е включена към европейския валутен механизъм (ЕВМ2) създава определени трудности за икономиката и прави подобрението през следващите месеци по-малко вероятно. Фактът, че България не е в ЕВМ2 намалява вероятността от подкрепа от страна на ЕЦБ.

Въпреки понижението в перспективите на Moody's рейтингът на българските държавни облигации остава непроменен – на Baa3 и най-вероятно ще се задържи на това ниво, коментираха от агенцията.

Едно от позитивните неща в доклада са коментарите за намаляването на фискалния дълг и големият бюджетен излишък, който би трябвало да бъде достатъчен буфер при евентуална криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още