IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 5% повече туристи в Смолянско, расте интересът към селския туризъм

През изминалото лято интересът на туристите към ваканционните предложения за селата по горното поречие на Арда се е запазил

11:48 | 25.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
С 5% повече туристи в Смолянско, расте интересът към селския туризъм

Приключилият летен туристически сезон в района на Смолян е отчел около 5 на сто ръст на туристите спрямо лятото на 2007 г., съобщи председателят на Регионалната туристическа асоциация „Родопи“ Пантелей Мемцов, цитиран от БТА.

Предпочитаните места от туристите за лятна почивка в планината са били хотелските бази в селските райони, където туристическият поток надвишава в пъти заетостта в презастроените курорти.

През изминалото лято интересът на туристите към ваканционните предложения за селата по горното поречие на Арда - Могилица, Арда, Горна Арда, Смилян, се е запазил. Увеличение на броя на туристите се забелязва в местата с известни природни феномени като Триградското ждрело и Чудните мостове, а Златоград се налага като търсено място за почивка, добавят от асоциацията.

Най-търсени са предложенията, съчетаващи туристическите забележителности с възможности за пешеходен и екстремен туризъм, както и конна езда. Хотелиерите разбират, че не нощувките продават
туристическата услуга, а атракциите, посочиха от асоциацията.

Повишен е и броят на туристите, посетили курорта Пампорово, тъй като строителните дейности там са сравнително по-малко от миналото лято, посочиха хотелиери. Курортът ще посрещне зимния сезон с нов 4-седалков лифт до с. Стойките.

В Чепеларе също ще заработи нова лифтова линия с капацитет за превозване на 2200 човека на час, уточни Мемцов. Той смята, че цените в хотелите в Пампорово през зимния сезон ще се увеличат с около 10 на сто, съобразно инфлацията.

Поскъпването ще важи само за цените на нощувките на място, а за сключените преди една година договори с туроператорите тарифите не подлежат на актуализация, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още