IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордни нива на Leonia, възможно е ново оскъпяване на кредитите

За последните десет дни индексът се е повишил с 30 базисни пункта

09:44 | 25.09.08 г.
Рекордни нива на Leonia, възможно е ново оскъпяване на кредитите

Leonia се повиши до рекордна стойност от създаването на индекса от 5,56% вчера, 24 септември, спрямо 5,26% на 14 септември, показват данни на БНБ. Така само за 10 дни повишението е с 30 базисни пункта.

Leonia отразява реално сключени сделки на междубанковия пазар у нас за оврънайт депозити. Оборотът вчера бе за 131,8 млн. лв.

Eonia се повиши по-слабо, с 18 базисни пункта до 4,469% на 23 септември, което отново е рекордна стойност за последните няколко години. Eonia отразява лихвата по реално сключени овърнайт депозити на междубанковия пазар в Европа в евро.

В еврозоната едноседмичният EURIBOR в евро се повиши до 4,698% на 23 септември, което отново е ръст от 30 базисни пункта спрямо 10 дни по-рано. Ръстовете дойдоха след фалита на щатската банка Lehman Brothers.

Увеличението с 30 базисни пункта на лихвата по овърнайт депозитите може да предизвика ново увеличение на лихвите по кредитите в България. В момента 12-месечният Sofibor е при 8,678%, като индексът изчислява офертите продава на междубанкови годишни депозити.

По данни на БНБ за юли 2008 г. новодоговорените кредити за домакинствата и фирмите са били отпускани при 11,83% лихва за потребителски кредити в лева за над пет години, при 9,73% лихва при над 10-годишните жилищни кредити в лв., 8,73% при над 10-годишните жилищни кредити в евро и 10,47% при над 10-годишните жилищни кредити в щатски долари.

Към 31 юли Leonia е била 5,21%, или с 0,35% по-ниско от вчера.

Повишението ще има отражение върху петте публични банки - Първа инвестиционна банка (ПИБ), Централна кооперативна банка (ЦКБ), Българо-американска кредитна банка (БАКБ), Корпоративна търговска банка (КТБ) и СИБанк. Например в интервю за Investor.bg от 2 януари 2008 г. Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на ТБ КТБ АД, заяви, че високите лихви на междубанковия пазар влияят „положително поради увеличения лихвен доход на банката от пласиране на свободен ресурс. Банката ни е нетен продавач на свободен ресурс.“

Евентуалното повишение на лихвите ще има ефект и върху фирмите с кредити, както и върху покупателната способност на населението и активността на пазара на недвижими имоти.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още