IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз: При поскъпване на газа с 30 на сто ще работим на загуба

Изчисленията на ДКЕВР, които прогнозират положителен финансов резултат, били направени грешно, поясняват от газовата компания

14:36 | 24.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз: При поскъпване на газа с 30 на сто ще работим на загуба

Предвижданото от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) повишение на цената на газа от 1 октомври с близо 29 на сто не е достатъчно, каза по време на днешното открито заседание на комисията изпълнителният директор на Булгаргаз ЕАД Димитър Гогов.

Той заяви, че от компанията продължават да настояват увеличението на цената да е колкото предложеното от тях, т.е. с 36,5 на сто. От Булгаргаз посочиха, че за десетте месеца на годината са на загуба с близо 65 млн. лв.

Според изчисленията на ДКЕВР обаче за полугодието Булгаргаз е на печалба с над 5,5 млн. лв., заявиха от комисията.

От регулатора смятат, че при предложената от тях вчера цена, Булгаргаз ще завърши годината на печалба. Гогов не се съгласи с това становище, като заяви, че ДКЕВР не спазва посочената в закона методология за изчисляване цените на газа. Според изчисленията на Булгаргаз при така посочените цени компанията ще завърши годината на загуба.

Според Булгаргаз при изчисляване разходите на дружеството ДКЕВР не е включила разходите му за пренос на гориво през Румъния, които на тримесечие са 3,1 млн. евро. От друга страна са включени количествата газ от хранилището в Чирен, които са с по-ниски цени и по този начин понижават общата крайна цена на газа. Според наредбата за ценообразуването на газа тези количества не би трябвало да се включат в крайните цени, поясниха от газовата компания.

От ДКЕВР обещаха да разгледат отново въпроса и заявиха, че евентуално цената на газа би могла да се вдигне още с част от процента.

Ако на някого му е скъпо да купува газ, той може да премине на алтернативно гориво, отговори Гогов на заплахата на Николай Ненков, зам.-председател на консултативния съвет, в който влизат представители на работодатели и синдикати, че въпросното увеличение на цените на газа е голямо за фирмите и те може да протестират.

Относно идеята на Ненков Булгаргаз да се откаже от печалбата си от 3 на сто, включена в цената на газа, а държавата – от годишния си дивидент, от Булгаргаз отговориха, че не могат да се откажат от нещо, което нямат, тъй като по всяка вероятност дружеството ще завърши годината на загуба и следователно няма да има нито печалба, нито дивидент.

Гогов напомни, че Булгаргаз плаща на Газпром предварително за доставените количества газ и българската компания е платила преди два дни заявените количества природен газ за октомври. Заявените количества за последното тримесечие са около 850 млн. куб. м спрямо 770 млн. куб. м за третото тримесечие.

Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов съобщи, че през четвъртото тримесечие ще бъде направен регулаторен одит на Булгаргаз.

Окончателното решение за цените на газа регулаторът ще вземе на 29 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още