IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задава се ново поскъпване на парното

Новото повишение може да влезе в сила до края на годината и ще е с над 10%

12:21 | 24.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Задава се ново поскъпване на парното

Възможно е цената на парното отопление да се вдигне още до края на тази година, стана ясно непосредствено след днешното открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). То беше посветено на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината, която комисията предвижда да бъде вдигната с близо 29%.

В случай че се утвърди окончателно тази цена в края на месеца, комисията ще поиска от Министерски съвет да промени наредбата за ценообразуване на топлоенергията, каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.

Според сегашните текстове в наредбата цената на парното може да се променя само веднъж в годината. От ДКЕВР ще поискат да бъде включена възможност за промяна и при извънредни обстоятелства, като например повишаване на цената на природния газ над определен процент.

Шушулов не уточни от кога точно е възможно да стане повишението на парното, но периодът, в който ще се взима решение за това и с колко точно да е поскъпването, ще е ноември-декември.

По предварителни разчети повишението ще бъде с над 10%.

Във връзка със задълженията на топлофикациите в София, Враца, Плевен и Бургас към Булгаргаз изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов заяви пред журналисти, че е предложил на собствениците на тези топлофикации да изкупят дълговете им към газовата компания. 

„Към момента Христо Ковачки (собственик на топлофикационните дружества в Плевен, Враца и Бургас, бел. ред.) не е нито отхвърлил, нито приел това предложение“, каза Гогов.

Ковачки обаче е подал насрещно предложение плащанията на НЕК към топлофикациите за продавания от тях газ от когенерация директно да отиват към Булгаргаз. В газовото дружество обсъждат въпроса.

Що се отнася до Топлофикация София, Софийският общински съвет утре ще обсъди предложението на Булгаргаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още