IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сезонен работник у нас взима 10 пъти по-малко от такъв в Испания и Италия

Половината от сезонните работници в земеделския сектор в България са без трудови договори

11:30 | 24.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Сезонен работник у нас взима 10 пъти по-малко от такъв в Испания и Италия

Сезонните работници в България получават около и над десет пъти по-малко заплащане от тези в Испания и Италия, става ясно от анализ на българските независими синдикати в земеделието и сродни организации от Испания и Италия.

Като пример се посочва, че минималната часова ставка на сезонен работник у нас е 0,75 евро, докато в италианската провинция Пристоя е 7,38 евро, а в провинция Флоренция - 10,80 евро на час.

Според синдикалистите на работните места в земеделския сектор съществува неравнопоставеност относно заплата, безопасни и здравословни условия на труд, както и по пол, възраст и етнос. В повечето случаи заплащането на сезонните работници е много по-ниско от законово уредената минимална работна заплата.

Според изводите, направени в доклада, механизаторите в някой от арендите стопанства получават десетократно по-високо възнаграждение, но то не се отразява в осигурителната система. Синдикалният доклад твърди, че възнаграждението се плаща „на ръка“, а получаващите го се осигуряват на минималните осигурнителни прагове.

Посочва се още, че половината от наетите сезонни работници в България са без срочни трудови договори и са наети на „устна договорка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още