IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 септември

08:07 | 24.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 септември

ЕБВР: България ще претърпи корекция, не рецесия

в. Дневник

България е една от страните в Източна Европа, които ще избегнат рецесия на икономиката или девалвация на основната валута. Това заяви в интервю икономистът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф, цитиран от "Дау Джоунс".

Българската и други икономики от региона може да имат известни проблеми, но засега са неподвластни "на законите на гравитацията", които доведоха до твърдо приземяване за икономиките на редица европейски страни, коментира Берглоф. Така представителят на ЕБВР опроверга доклад на ООН, според който развиващите се страни от Източна Европа са изправени от неизбежно навлизане в период на рецесия или обезценяване на националната валута.

Жеваго с най-големи шансове за „Кремиковци”

в. Новинар

Компанията на бизнесмена Константин Жеваго „Ворскла стийл” е с най-големи шансове да бъде избрана временно да стопанисва „Кремиковци”, научи „Новинар”. В момента украинският кандидат-купувач на комбината има сключен договор за доставка на суровини, като с парите от продажбата се изплащат заплатите на работниците и се инвестира в екологичната програма на предприятието.
В петък ще се проведе съвет на кредиторите на комбината, сред които най-голям е държавата, на който ще се определи постоянен синдик, който трябва да изготви оздравителен план и да обяви конкурс за фирма оператор.

Туризмът пак се отчете като успешен

в. Сега

До края на август България отчита ръст на туристи за тази година от 17.6% в сравнение със същия период на миналата, отчете вчера председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Според нея ако върви така успешно, до края на годината може да се очаква ръстът да достигне 20%. Приходите от туризъм пък са отбелязали 16.1% ръст и до края на годината вероятно ще достигнат 3 млрд. евро.

ЕК ще има предвид лошите резултати на България по отношение на корупцията

в. Дневник

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей заяви, че Комисията ще има предвид резултатите от световния индекс за възприятие на корупцията на "Трансперънси интернешънъл" за 2008 г. при изготвянето на докладите си в рамките на механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието, предаде Аджерпрес, цитиран от БТА.
В отговор на въпрос, свързан с факта, че Румъния и България са страните от ЕС с най-ниско ниво в доклада на Трансперънси по отношение за корупцията (тоест с най-високи нива на корупцията), Марк Грей уточни, че въпреки че тези точки са само индикатори за възприятието на корупцията в публичния сектор, ЕК е имала предвид и през 2007 г., както и тази година, тези индекси при подготвянето на докладите за двете страни.

Само една пътна фирма без договор заради зимния хаос

в. Сега

Предстоят пет търга за нови фирми, които ще отговарят за почистването на пътищата през зимата, съобщиха вчера от Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ). Новоизбраните фирми ще отговарят за районите на Белоградчик, Бургас, Поморие, Карнобат и две отсечки от магистрала "Тракия", едната от които почва от столичното околовръстно и е до 90-ия километър. Договорите на фирмите, които преди са отговаряли за тези участъци, са изтекли и затова се налага да бъдат избрани нови компании, обясниха от агенцията.
След масовия хаос, взел и човешки жертви миналата зима, само една фирма е с прекратен договор. Това е ямболската "ПСК Мостинженеринг", която според системата ДАКСИ е част от структурите на "Трейс Груп".

Български фирми търсят 15 000 шивачки

в. Новинар

Български фирми за облекла търсят да наемат шивачки от Бесарабия, за да покрият нуждите си от работници в предприятията. Това съобщи вчера Камен Обрешков, член на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ). В момента има недостиг на 15 000 специалисти, обясни Обрешков. Той добави, че освен за набиране на персонал българските фирми са проучвали и възможности да отворят клонове на предприятията си в Бесарабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още