IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чакъров: Шишманци е реалистичен вариант за боклука на София

Заводът в Шишманци тази седмица ще получи комплексно разрешително за работа

13:40 | 23.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Чакъров: Шишманци е реалистичен вариант за боклука на София

Алтернативен и реалистичен вариант за депониране на отпадъците от столицата е Шишманци, община Раковски, коментира министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, цитиран от БТА.

По думите му след споразумението с община Силистра се прави обстоен преглед на всички депа в страната - общински и регионални, които имат период на експлоатация, като се очертават възможности в няколко общини да бъдат транспортирани и депонирани отпадъците на столицата.

През тази седмица заедно с регионалните директори министър Чакъров ще направи посещение на Шишманци, за да се запознае с възможностите му.

В село Шишманци има изграден завод за преработка на отпадъци, който през тази седмица ще получи комплексно разрешително за работа. На церемонията по даването на разрешителното Джевдет Чакъров ще присъства с екипа си по управление на отпадъците в министерството и с експерти от РИОСВ-Пловдив, за да се запознаят на място със ситуацията.

Трябва да се направят малки корекции в комплексното разрешително за работата на регионалното депо за отпадъци в Силистра, съобщи Чакъров. То има определен дневен капацитет за приемане на отпадъци, а сега с количествата от София нивото трябва да се повиши, като според министъра това ще стане бързо.

В края на август, при отказа си да приеме боклука на София, кметът на Пловдив Славчо Атанасов съобщи, че част от парите, които общината е трябвало да получи за приемането на отпадъци при предишната „криза“, били определени за довършването на Завода за преработка на битови отпадъци край село Шишманци, но това не е направено.

Общата инвестиция в завода, който е първият на Балканите за преработка на твърди битови отпадъци, е 37 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още