IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 септември

08:01 | 23.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 септември

Държавата завежда дело за 80 млн. евро от сделката с БТК
в. Сега 

Държавата е решена да си търси до дупка 80-те млн. евро от сделката с БТК, които й дължи бившият собственик на телекома "Адвент Интернешънъл". Ако до края на седмицата фондът не представи на Агенцията за следприватизационен контрол изисканите му документи, държавата започва дело срещу него пред международен арбитраж, съобщи пред "Сега" шефката на агенцията Атанаска Бозова.

Препродажбата на телекома на американската корпорация AIG стана преди почти година и половина, но "Адвент" продължава да увърта и да не плаща милионите. Според договора дружеството трябва да плати на държавата 10% върху "печалбата" си от препродажбата на телекома. Той беше купен от държавата през 2004 г. за 280 млн. евро и препродаден през 2007 г. на AIG за 1.08 млрд. евро. Това означава, че "Адвент" дължи на хазната близо 80 млн. евро.

"Екуест" продаде „Сити център София” за над 100 милиона евро
в. Новинар

„Екуест Болкан прпъртийз” продаде мола си „Сити център София” за 101,5 млн. евро на американския инвеститорски фонд „Хайтман Юръпиън Пропърти Партнърс”, съобщи вчера компанията за финансова и икономическа информация „Дау Джонс”. Очаква се сделката да бъде финализирана до два месеца и да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

"Фич" понижи на негативна перспективата на ПИБ
в. Дневник

Международната рейтнгова агенция "Фич" (Fitch) ревизира перспективата на Първа инвестиционна банка от стабилна на негативна, съобщи "Дау Джоунс". Другите рейтинги на банката са потвърдени - дългосрочен и краткосрочен рейтинги съответно на BB- и B. Промяната на перспективата отразява предизвикателствата, пред които ПИБ е изправена в сегашната пазарна среда от гледна точка на привличане на ново дългосрочно финансиране и капитал на добра цена и посрещане на съществуващите си задължения изцяло, се казва в съобщението на агенцията.

"Фич" отбелязва, че ПИБ може да не е в състояние да увеличи баланса си или най-малкото възможността й за растеж би била ограничена, при условие че не е в състояние да посрещне съществуващи задължения напълно като синдикирания заем от 185 млн. евро и /или да привлича ново финансиране и капитал за подходящ период, казва Линдзи Лидъл, директор "Финансови институции" във "Фич". Рейтингът на ПИБ отразява доброто позициониране на банката на пазара, диверсифицирана клиентска депозитна база, сигурни приходи. В допълнение качеството на активите остава добро и пазарния риск е ограничен.

BLD продава проектите си в Боровец и на морето
в. Дневник

Фондът за имоти "Бългериън ленд дивелопмънт" (BLD) продава ваканционните си проекти в Боровец - "Ривърленд", и в Каварна "Джулай морнинг", съобщиха от дружеството. Натискът за продажба идва от страна на акционерите на фонда, които искат по-големи печалби и възвращаемост на капитала, каза изпълнителният директор Димитър Савов. Интерес към придобиването им има от инвеститори от Близкия изток и Русия, посочи той.

144 фирми жилят с 55 млн. хазната
в. Стандарт

144 търговски дружества от София, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Варна са извършвали данъчни измами с ДДС, с които са нанесли щети от 55 млн. лева на държавата, съобщиха от Националната агенция по приходите. Нарушенията са свързани с покупко-продажби на употребявани активи, представяни за нови, укривани данъци, които са били дължими за карго от Китай. Установени са и измами при внос на стоки в държава-членка на ЕС, но предназначени за трета страна, както и популярните в ЕС измами тип "въртележка".

От агенцията са възложили проверки на дружествата, за да се установи дали търговците са създали организирани схеми за източване на ДДС или става дума за инцидентни данъчни нарушения.

Бизнесът ще може да си разменя работници
в. Сега

Фирмите ще могат бързо и гъвкаво да вземат работници под наем от друг работодател за 1-2 месеца, например за заместване на отпускар или за изпълнение на спешна поръчка. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които вече са приети от парламента на първо четене, съобщиха от КНСБ на семинар в Александруполис. Според бизнеса промяната е много положителна и ще направи пазара на труда по-гъвкав, докато според синдикатите това създава рискове от увреждане на правата на работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още