IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Монбат АД

След спада на котировките под минималната цена на обратно изкупуване, компанията промени последната с цел подкрепа и стабилизиране на пазарната цена

11:44 | 20.09.08 г.
Акция на седмицата – Монбат АД

Книжата на Монбат АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в традиционното съботно издание “Акция на седмицата”.

Мотивация зад избора са предприетите действия от Управителния съвет на компанията за ново обратно изкупуване “с цел подкрепа и стабилизиране на цената с оглед преодоляване на негативните пазарни тенденции”.

Освен това след като пазарната цена падна под минимално определената, или под 11 лева, то УС реши да смъкне долната граница на обратно изкупуване до 10 лева, за да може обратните изкупувания, целящи стабилизиране на цената, да продължат.

Новата процедура за обратно изкупуване е до 115 380 броя акции, представляващи 0,295% от капитала на акумулаторния производител за срок от 180 календарни дни, считано от 15 септември.

Книжата на Монбат се наредиха втори по ликвидност по показателя оборот като за последните пет тъговски сесии същият по позицията възлезе на 2,5 млн. лв.

Компанията е една от малкото на БФБ, които обявяват и месечни финансови резултати. По последни данни през първите седем месеца на годината Монбат АД е реализирало нетни приходи от продажби в размер на 105,527 млн. лева, което представлява ръст от 71,83% в сравнение със същия период на 2007 г.

Обобщените данни за първите седем месеца на 2008 г. сочат, че дружеството е реализирало печалба в размер на 17,807 млн. лева, което представлява ръст от 119.19 % в сравнение със същия период на 2007 г.

За деветмесечието Монбат очаква нетни приходи от продажби в размер на 136,984 млн. лева и печалба преди облагане с данъци в размер на 24,043 млн. лева.

Акционерите на Монбат гласуваха да бъде разпределен дивидент на акция в размер на 0,178 лева бруто (0,169 лева нетен за акционерите физически лица) от печалбата за миналата година.

По последни данни неконсолидираното съотношение цена/печалба на акциите на компанията е 17,57, а консолидираното – близо 18.

Материалът не представлява предложение за покупко-продажба на ценни книжа.
Авторът не притежава акции на дружеството.
 

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още