IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 септември

09:46 | 20.09.08 г.
Преглед на печата за 20 септември

Увеличението на здравната вноска отива в резерва

в. Сега

Вместо за заплащане на медицински услуги увеличената здравна вноска ще отиде в резерва на здравната каса в БНБ и няма да се пипа. Това предвиждат управляващите за бюджета за догодина, научи "Сега".

От догодина здравната осигуровка скача от 6 на 8%, реши съветът на тройната коалиция още през пролетта. Това е предвидено и в бюджета за 2009 г. Очаква се от увеличената вноска да се съберат около 550-600 млн. лв. повече. 275 млн. лв. от тях обаче ще влязат директно в резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в БНБ и няма да се ползват за здравни плащания, твърдят източниците на вестника. НЗОК пък ще получи увеличение на бюджета от 300 млн. лв.

България дава 32 млн. евро за нови кораби

в. Сега

България е готова да плати 32 млн. евро за 11 нови кораба. Това стана ясно вчера от обявена от Министерството на финансите обществена поръчка. Страната ни търси да закупи един 200-тонен кораб, два 60-тонни, два 20-тонни и шест речни кораба, които ще се предоставят на Главна дирекция "Гранична полиция".

Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 11 ноември във ведомство на Пламен Орешарски. От общите пари 15 млн. евро ще отидат за 200-тонния кораб, за двата 60-тонни кораба са предвидени 8 млн. евро, за двата 20-тонни - 1 млн. евро и 3 млн. евро за шестте речни кораба. Цените са без ДДС.

Икономическият министър подкрепи рекордното поскъпване на газа

в. Новинар

Държавата подкрепя исканото от „Булгаргаз” поскъпване на газа с 36 процента. Това заяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. В момента заради ниската цена, на която се продава горивото на топлофикациите, "Булгаргаз" губи около 100 лв. на всеки продадени 1000 кубика. Преди седмица от газовата компания обявиха, че ще поискат Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да одобри поскъпване на природния газ с 36 процента от началото на следващия месец. След увеличението цената на синьото гориво ще достигне 593,53 лв. за 1000 кубични метра.

"Тракия" гълта 100 милиона от излишъка

в. Новинар

Пенсионерите ще получат по 150 лв. коледни надбавки. Това е решило правителството на вчерашното си заседание, на което беше обсъдено как ще се изхарчат 1,2 млрд. лв. от излишъка. Всеки социално слаб ще получи допълнително по 200 лв. Енергийните помощи пък ще бъдат в размер на 100 лева, са решили още министрите.
Според предварителната информация правителството е решило още да финансира довършването на автомагистрала "Тракия" със 100 млн. лв. За така наречения инвестиционен сектор, който включва други инфраструктурни проекти, както и закупуването на строителна и медицинска техника, ще бъдат похарчени 540 млн. лв. 660 млн. лв. общо ще бъдат парите за социални разходи, които отреди кабинетът. Вчера след заседанието на Министерския съвет премиерът не пожела официално да оповести пред журналистите как точно ще се разходват парите от излишъка.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още