IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приемането на чуждестранни работници ще става с квоти по отрасли

Към момента са задвижени спогодби за прием на нашия трудов пазар на работници от Украйна, Молдова, Македония и Армения

14:38 | 19.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Приемането на чуждестранни работници ще става с квоти по отрасли

Идеен проект за определяне на годишни браншови квоти за достъп на граждани на трети държави до българския пазар на труда обсъди днес Националният съвет по трудова миграция, съобщиха от социалното министерство.

Националният съвет по трудова миграция ще наблюдава наличието на работна сила по отрасли и ще определя годишни браншови квоти за прием на работници от трети страни в зависимост от потребността от кадри с необходимата квалификация. Този съвет ще работи с активното участие на социалните партньори на национално и браншово ниво, уточняват от министерството.

Към момента са задвижени спогодби за прием на нашия трудов пазар на работници от Украйна, Молдова, Македония и Армения.

По време на срещата министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова е представила резултатите от попълнените анкети от българи, работещи в Испания. Анализът на анкетните карти сочи, че 60,15% от анкетираните българи, работещи в Испания, не работят по специалността си, а 31,95% са заминали със своите семейства. Около 4% са отбелязали, че биха се върнали да работят в България за 800 лв., най-голям процент – 22,56% са посочили заплата от 1500 лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още