IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавната собственост в ЕРП-тата може да премине към енергийния холдинг

Листване на холдинга ще има, но не и в следващите няколко месеца

12:55 | 19.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Държавната собственост в ЕРП-тата може да премине към енергийния холдинг

Държавната собственост в електроразпределителните предприятия (ЕРП) в страната, чиито мажоритарни дялове се държат от ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН и в които държавата има до 33,33% дялово участие, може да премине към регистрирания вчера Български енергиен холдинг. Това каза на пресконференция днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

В холдинга сега влизат: Мини “Марица изток” ЕАД, ТЕЦ “Марица изток 2” ЕАД, АЕЦ “Козлодуй” ЕАД, НЕК ЕАД (вкл. Електроенергиен системен оператор - ЕСО - ЕАД), както и съществуващите дъщерни дружества на „Булгаргаз Холдинг” ЕАД („Булгаргаз”, „Булгартрансгаз” и „Булгартел”).

Холдингът е регистриран с капитал от 1,9 млрд. лв.

Министърът посочи, че за регистрацията му е уведомена Европейската комисия (ЕК), а също така има и положително становище от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Очаква се с консолидацията на енергийния фирми в холдинга годишно да бъдат спестени поне 70 млн. лв. разходи за администрация и др.

Седалището на холдинга ще бъде в сградата на Булгаргаз холдинг.

За председател на временния Съвет на директорите е избран Иван Марков (изп. директор на „Мини Марица Изток”), а за заместник-председател Любомир Велков (изп. директор на НЕК). Изпълняващ длъжността изпълнителен директор на енергийния холдинг става заместник-министър Галина Тошева.

Още следващата седмица стартира процедурата по избор на постоянен мениджърски екип на енергийния холдинг. Предвижда се новото ръководство да бъде избрано до около два месеца.

Във връзка с въпроси на Investor.bg Галина Тошева отговори, че се запазва първоначалната визия енергийният холдинг да се формира като финансов, след което да премине в оперативен. Тя посочи, че това обаче ще стане най-малко след една финансова година.

Относно бъдещото листване беше посочено, че ще се подготвя такова, но кога ще стане то, зависи от пазарната среда и съответните анализи. Не се предвижда листването да стане в следващите няколко месеца предвид положението на международните борси.

Задълженията и вземанията на фирмите от финансовия холдинг няма да се прехвърлят върху целия холдинг, уточни още за Investor.bg Тошева.

Беше съобщено и че в зависимост от третия енергиен пакет на ЕК, който предстои да бъде приет, ако в него има такова изискване, има готовност Булграртрансгаз и Електроенергийния системен оператор да се отделят от холдинга, но е възможно това да не се наложи.

Във връзка с въпрос относно задълженията на Топлофикация София към Булгаргаз Петър Димитров заяви, че към момента най-бързото решение на въпроса е общината да увеличи дела си в топлофикацията, като заплати дълга й към газовата компания в размер на около 70 млн. лв. текущи задължения. Същевременно държавата иска да намали дела си в дружеството. По думите на Димитров това е справедливият вариант, „защото данъкоплатците от цялата страна не са длъжни да заплащат задълженията на некоректните платци на Топлофикация София“.

Министърът допълни, че според данните на Топлофикация „има и богати хора, които не си плащат сметките за парно“. Някои от сметките пък са в размер на 15 хил. лв.

Димитров каза още, че по всяка вероятност електроенергийната система на страната ще издържи натоварването, в случай че повече хора през зимата се отопляват на ток. Ще са необходими обаче още инвестиции в електроенергийната система, каза министърът.

Относно цената на природния газ, която предстои да бъде вдигната до края на месеца, Димитров не посочи виждането си с колко точно трябва да стане това, но подчерта, че Булгаргаз купува синьото гориво от Газпром на цена с около 100 лв. на 1000 куб.м по-висока отколкото я продава на едро в страната. Булгаргаз иска увеличението в цената на газа да бъде с 36%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още