IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 1300 преписки за корупция от 2006 г. досега

Най-много сигнали за корупция има в съдебната система

10:36 | 19.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 1300 преписки за корупция от 2006 г. досега

За периода 2006-2008 г. са образувани общо 1279 преписки за корупционни практики, става ясно от приетия днес от парламента доклад за дейността на комисията по корупция.

Става въпрос за данни за корупционни практики, нарушения и неизпълнения на служебни задължения от длъжностни лица в съдебната система (278 броя), местната власт (173), изпълнителната власт (221), търговските дружества (112), срещу служители на МВР и поделенията на министерството (72), нарушения, извършвани в градска среда (59), в здравеопазването (34), срещу политици (6), за нарушения в митническата администрация (23) и др.

От началото на 2007 г. комисията е идентифицирала корупционни условия в действащото законодателство и е предложила промени в Закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи, Закона за общинските бюджети, Закона за нотариусите и нотариалната дейност, Закона за кооперациите, Закона за хазарта, Закона за защитените територии, Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за ограничаване на административното регулиране и контрол върху стопанската дейност и др.

През септември 2007 г. и януари 2008 г. с решение на комисията законодателната програма е била допълнена със Закон за общинската собственост, предложение за промяна в Правилника за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие, предложения за промени в Закона за обществените поръчки, Закона за достъп до обществената информация.

Комисията е предложила и законодателни промени във връзка със замените на земи и гори, корупционните условия относно източване на ДДС, за защита на работниците и служителите, които сигнализират за злоупотреби с власт и за корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още