IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 септември

08:00 | 19.09.08 г.
Преглед на печата за 19 септември

101 нови нарушения открити при проверка на САПАРД
в. Сега

Злоупотребите по САПАРД са на път да обхванат поне 7% от всички 3509 проекта, одобрени, откакто тази програма работи в България. До предишните 119 нередности, за които ведомството си поиска обратно платените субсидии, вчера се наредиха нови 101 случая, които най-малкото са спорни. Те са разкрити от международните одиторски фирми "Гранд Торнтън" и "Делойт", които проверяваха работата на програмата малко повече от месец по поръчка на правителството.
Одиторите хванали нови 101 проекта, от които за 51 е много вероятно да минат през съда, съобщи вчера зам.-шефът на фонд "Земеделие" Константин Паликарски. Той уточни, че в 51 от случаите измамите били направени с фалшиви оферти, които изкуствено надули цените на купеното оборудване.

С до 30% ще поевтинеят някои жилища у нас
в. Сега

Финансовата криза и прогнозите, че лихвите по кредитите ще се вдигат, накараха брокери на недвижими имоти у нас да признаят на глас, че цените на имотите предстои да намаляват. "Цените на някои жилища у нас ще паднат до 20-30%, най-вече на старото строителство", коментира Орлин Владиков от "Орвитекс". "Пазарът ще е в позиция на изчакване, а най-засегнат ще е средният сегмент", добави Лъчезар Искров, шеф на Национално сдружение "Недвижими имоти". От "Адрес" са по-сдържани в своите прогнози. "Обемът на сделките действително може да намалее. Купувачите по-дълго обмислят дали да направят сделка", коментира Катя Ценова от "Адрес".

Коалицията си остави вратичка за още 300 млн. лв. от излишъка
в. Дневник

Управляващата коалиция си оставя вратичка да изхарчи допълнителни 300 млн. лв. от бюджетния излишък, научи "Дневник" от източници в мнозинството. Това ще зависи от преизпълнението на приходите над разходите към края на годината. Така допълнителното харчене за социални и инвестиционни цели може да стигне общо 1.5 млрд. лв. Отделно се предвижда от излишъка да се заделят около 500 млн. лв. за изпълнение на евроангажименти, да се захрани и Сребърният фонд.

"Улица Скопие" е най-новият проект на американския фонд "Грамърси"
в. Дневник

Той предстои да се реализира в София, съобщи Илия Василев, търговски директор на "Оптима адвайзърс", които са консултанти по проекта. Комплексът ще бъде изграден на столичната ул. "Скопие" (оттам е и името на проекта) зад Централния софийски затвор. Състои се от две високи 126-метрови сгради, свързани помежду си с топла връзка. Те са олицетворение на новата концепция - "всичко под един покрив". В ниското тяло комплексът ще предлага зали за забавления и отдих, ресторанти и магазини. На следващото ниво са разположени работните помещения, а над тях са апартаментите.

Градският транспорт пред стачка
в. Новинар

Увеличение на заплатите с 25 на сто и подобряване на условията на труд на работещите в градския транспорт поискаха вчера синдикатите от столичните дружества за градски транспорт. Исканията бяха поставени пред зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов, който обеща да осигури допълнителни средства от бюджета на столицата, предназначени за други дейности. Стоилов е споменал и за среща с министъра на финансите Пламен Орешарски, с който да договорят още пари за градския транспорт, каза за „Новинар” Павел Христов, представител на КТ „Подкрепа”. Според него нуждата от увеличение на заплатите е най-голяма при шофьорите, тъй като заради масовото напускане на техни колеги полагат извънреден труд. Средната работна заплата на шофьор в столичния градски транспорт е 600 лв. Христов не отрече, че синдикатите са в стачна готовност, защото „на този етап не е изпълнено нито едно от обещанията на общината”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 25.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още