IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

AIG България: Проблемите на AIG няма да засегнат българските ни клиенти

Прекият собственик на AIG България - ALICO има кредитен рейтинг от S&P "A+"

17:23 | 18.09.08 г.
AIG България: Проблемите на AIG няма да засегнат българските ни клиенти

Възникналата криза с AIG Inc. няма да се отрази негативно на клиентите на AIG България, заявиха днес от компанията.

Припомняме, че тази седмица, Федералният резерв реши да се намеси и да отпусне кредит на AIG Inc., за да помогне на дружеството в проблемите му с набирането на капитал, след като Standard and Poor’s намали кредитния рейтинг на компанията и тя трябваше спешно да набере капитал.

В изявлението на AIG България се споменава, че резервите на дружеството в България са отделни от тези на дружеството в САЩ и това гарантира интересите на застрахованите лица и компании. КФН регулира животозастрахователите и интересите на техните клиенти са „защитени и гарантирани“, се казва още в съобщението.

Директен собственик на българското дружество е American Life Insurance Company (“ALICО”) (със собственик AIG Inc.), която има кредитен рейтинг от Standard and Poor’s А+. Най-високата стойност е ААА, но А+ влиза в т.нар. категория „Investment Grade“, казват от компанията.

Към 31 юни 2008 г. 74% от общите активи на компанията (26 млн. лв.) са под формата на депозити, държавни ценни книжа и разплащателни сметки. Резервите на дружеството са в размер на 50 млн. лв., с които покрива 1,5 пъти задължителните резерви в размер на 33 млн. лв, регламентирани от КФН.

Активите са инвестирани в нискорискови български и европейски държавни ценни книжа и банкови депозити, които не се влияят пряко от финансовата криза в САЩ, уточняват от компанията.

От българското дружество коментират, че са оптимисти за бъдещето на AIG Inc. Според тях проблемите на най-големия застраховател в света са само временни, като заемът от Фед в размер на 85 млрд. долара в замяна на близо 80 на сто от дружеството „ще овладее временните проблеми с ликвидността“.

Часове след новините за намесата на Федералния резерв, някои от клиентите на AIA, сингапурският клон на AIG, загубиха доверие в компанията и започнаха да сформират дълги опашки пред дружеството, за да изтеглят парите си от там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още