IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз: Държавата и общината да изкупят дълга на Топлофикация София

За периода януари – август 2008 г. размерът на загубата на Булгаргаз е над 61 млн. лв

16:36 | 17.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз: Държавата и общината да изкупят дълга на Топлофикация София

Булгаргаз ЕАД предлага собствениците на „Топлофикация София” (Столична община – СО - с 58% и държавата – с 42%) да обмислят възможността за изкупуване, изцяло или частично, на просрочените дългове на топлофикационното дружество (общо над 200 млн. лв.) до края на месеца, съобщиха от газовата компания.

От Булгаргаз уточняват, че през септември миналата година са подписали със столичната топлофикация споразумение за разсрочено изплащане на вече натрупани задължения в размер на над 150 млн. лв. със срок на погасяване до 2013 г. Междувременно просрочените само за периода октомври 2007 г. – 31 август 2008 г. задължения на дружеството надхвърлят 74 млн. лв.

За същия период Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на три пъти е утвърждавала пределни цени на природния газ в ущърб на Булгаргаз ЕАД, което принуждава дружеството да продава „синьото гориво” на загуба. За периода януари – август 2008 г. размерът на тази загуба е над 61 млн. лв., твърдят от компанията.

В тази връзка от газовата компания посочват, че „тези факти са довели до изчерпване на оборотните резерви на Булгаргаз ЕАД и са усложнили до крайна степен възможностите да закупуване от Газпром в срок на необходимите за страната количества природен газ“.

От Булгаргаз допълват още, че настоящото намаление на подаването на природен газ е съгласувано с ръководството на „Топлофикация София” АД и е съобразено с подадените от дружеството параметри за поетапно изключване на нередовните платци. „Булгаргаз изцяло подкрепя предприетите, макар и със закъснение, мерки от „Топлофикация София” спрямо некоректните длъжници”, заявяват от газовата компания.

По-рано днес на пресконференция топлофикационни дружества от страната представиха предложенията си за утежняване на санкциите за нередовните си абонати и за законова възможност за вдигане цените на парното на три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още