IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кражбата на парно да се определи като престъпление искат топлофикации

Който монтира демонтиран радиатор, официално ще върши престъпление

15:10 | 17.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кражбата на парно да се определи като престъпление искат топлофикации

Кражбата на топлоенергия чрез повторно неразрешено монтиране на демонтирани радиатори в жилищата да бъде квалифицирано по наказателния кодекс като кражба със съответните наказания, гласи едно от предложенията на топлофикационните дружества, стана ясно на пресконференция на ръководители на топлофикации днес.

Предложенията на Асоциацията на топлофикациите в България в момента се обсъждат от работна група в Министерството на икономиката и енергетиката и предстои да бъдат внесени в Народното събрание.

Според друго предложение на топлофикациите би трябвало да се спира топлоснабдяването на сграда, в която 2/3 от абонатите не са си платили сметките за парно.

Топлофикациионните дружества са предложили още да бъде намален периодът, за който може да има промяна на цената на парното отопление, от 1 година на 3 месеца. Те обосноваха своето предложение с факта, че Булгаргаз може да иска смяна на цените на газ от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на всеки 3 месеца.

Топлофикациите поискаха в закон да бъде фиксирана норма на възвращаемост за тях, както например такава норма от 12% е фиксирана върху собствения капитал на електроразпределителните предприятия.

Относно просрочените задължения на Топлофикация София към Булгаргаз стана ясно,че те към момента са общо около 230 млн. лв. От дружеството се оплакаха, че съдебните процеси с абонатите във връзка с неплатените сметки са дълги и затова са предложили да се върне старото положение отпреди две години, когато възможностите за обжалване от страна на абонатите са били по-малки .

Присъстващият на пресконференцията собственик на топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас - Христо Ковачки, посочи, че тези три дружества, които са с най-много просрочени задължения към Булгаргаз след Топлофикация София, вече са върнали част от дълговете си и към момента общите им задължения са към 6 млн. лв. По думите му би било по-добре Булгаргаз да не спира подаването на гориво към посочените дружества, за да могат те, работейки, в близките 1-2 месеца да се издължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още