IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делът на акциите в портфейла на институционалните инвеститори намалява

Повишава се делът на дълговите инструменти

11:56 | 17.09.08 г.
Делът на акциите в портфейла на институционалните инвеститори намалява

В структурата на агрегирания инвестиционен портфейл на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, делът на акциите и правата извън тези на акционерните дружества със специална инвестиционна цел и колективните инвестиционни схеми (КИС) намалява до 16,42% към края на юни 2008 г. от 17,65% към края на март 2008 г., показа статистика на Комисията за финансов надзор.

Към края на юни инвестициите в акции заемат 52,33% от агрегирания портфейл на колективните инвестиционни схеми (договорни фондове и инвестиционни дружества). Към края на март тази година този дял бе 55,9%.

Спадът през второто тримесечие в относителния дял на акциите в портфейла на институционалните инвеститори – пенсионните фондове и договорните такива, е възможно да се дължи или на спада на пазара през второто тримесечие, или на разпродажба на акции, или на комбинация от двете.

Делът на паричните средства в портфейла на КИС е 25% и почти не се променя спрямо края на март, а делът на банковите депозити в агрегирания портфейл на пенсионните фондове е малко над 20% и не отчита изменение на тримесечна база.

За периода обаче се повишава делът на дълговите ценни книжа в портфейла, както на пенсионните фондове, така и на КИС. Дълговите ценни книжа в портфейла на КИС заемат 13,4% дял при 15,3% дял към края на март 2008 г. Корпоративните облигации на пенсионните фондове са 20,4% при 19,24% три месеца по-рано.

Дълговите ценни книжа, издадени или гарантирани от държави членки на ЕС, други държави или техните централни банки в инвестиционния портфейл на пенсионните фондове представляват 21,87% към края на юни при 20,14% към края на март.

Към края на юни 10 фонда за допълнително пенсионно осигуряване управляват активи за 2,39 млрд. лева, което е увеличение спрямо март, когато те възлизаха на 2,278 млрд. лв.

Към 30 юни активите на КИС намаляват до 635,39 млн. лв. от 685,44 млн. лв. към края на март и от 911,43 млн. лв. към края на декември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още