IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е 68-ма по икономическа свобода според канадски институт

Страната ни се изкачва с 6 места спрямо миналогодишната класация

14:44 | 16.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
България е 68-ма по икономическа свобода според канадски институт

България се нареди на 68-мо място по сборния индекс "Икономическа свобода", според Годишен доклад 2008, изготвен от канадския институт „Фрейзър" и разпространен днес за България от Института за пазарна икономика.

Според настоящия доклад България се изкачва с 6 места от миналогодишната 74-та позиция на същия институт. Непосредствено пред страната ни се нареждат Армения, Гана, Албания. Резултатът на България се покачва от „6,58” до „6,82”, при максимален резултат от 10 точки.

Докладът класира Хонконг на първо място, следван от Сингапур и Нова Зеландия. За пореден път Зимбабве е с най-ниско ниво на икономическа свобода сред 141 държави, включени в изследването, а в дъното на класацията са още Ангола и Мианмар.

Институтът използва 42 различни показателя, за да създаде единен индекс, който класира страните според степента на икономическа свобода. Основни стълбове на икономическата свобода са личния избор, доброволната размяна, свободата на конкуренцията и защитата на правото на частна собственост.

Икономическата свобода се измерва в пет различни области: размер на правителството (бюджетни разходи); правна структура и защита на правата на собственост; достъп до стабилни пари; свобода на международната търговия; регулиране на кредита, труда и бизнеса. Оценките и резултатите са изготвени въз основа на данни от 2006 г., като оценките са от 1 до 10, като по-висока стойност означава по-високо ниво на икономическа свобода.

При „Размер на правителството” резултатът е „4,95”, което е най-високото ни постижение в тази категория досега. Проблемите в тази категория са основно по отношение на високата осигурителна тежест и все още сравнително големия брой държавни предприятия. На практика все още има сектори, които са напълно в ръцете на държавата.

При „Правна структура и защита на правата на собственост” резултатът е „5,61”, т.е. има леко отстъпление спрямо предходните години. Нисък резултат получаваме по отношение на независимостта на съдебната система и безпристрастността на съдилищата, което е и един от най-сериозните проблеми пред страната ни по принцип. Защитата на правата на собственост и сигурността на договорните отношения също са оценени ниско.

При „Достъп до сигурни пари” резултатът е „8,76”, което представлява най-добрия ни резултат от петте основни категории на индекса. За високия резултат тук допринася сигурността, гарантирана от валутния борд.

За „Свобода на международната търговия” резултатът е „7,64”, което е най-добрият ни резултат в тази категория досега. Тук основна роля играе членството ни в ЕС, което ни носи много позитиви по отношение на свободната търговия, но и някои негативи. Така наречените регулаторни бариери пред търговията продължават да бъдат в тежест на страната ни.

За „Регулиране на кредита, труда и бизнеса” резултатът е „7,11”, което също е най-висок резултат в категорията спрямо предходните години. Като негативи тук се отчитат високите административни разходи, наличието на ценови контрол в някои сектори, както и корупционните практики.

В тазгодишния индекс Хонконг отново отбелязва най-високия резултат за икономическа свобода – „8,94” (от 10 възможни). Другите водещи страни по този показател са: Сингапур (8,57), Нова Зеландия (8,28), Швейцария (8,2), Обединеното Кралство (8,07), Чили (8,06), Канада (8,05), Австралия (8,04), САЩ (8,04) и Ирландия (7,92).

Рейтингът и резултатите на някои други големи икономики са: Германия - 17-то място, Япония – 27-мо място, Швеция – 33-то място; Франция – 45-то място; Италия – 49-то, Индия – 77-мо, Китай – 93-то, Русия – 101-во място.

Няколко държави значително повишават рейтинга си и стават относително свободни през последното десетилетие и между тях са Естония, Литва и Латвия, чиито рейтинги вече са малко над „7”. Африканските страни продължават да преобладават на дъното на класацията на индекса с най-ниски нива на икономическа свобода, заедно с Венецуела и Мианмар.

Изследването като цяло показва, че хората, живеещи в страни с високи нива на икономическа свобода, се радват и на по-високи нива на просперитет, по-голяма индивидуална свобода и по-дълга продължителност на живота.

Според Индекса на икономическата свобода, изготвен от Фондация „Херитидж” и оповестен в началото на годината, България се намира на 59-то място, като се е изкачила с три места спрямо предходната класация на фондацията. Данните също са от 2006 г., като в изследването са включени 157 страни в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още