IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Калфин: Надявам се облекченият данъчен режим на БФБ да се запази дълго*

Вече има готов проект за клирингова къща

10:24 | 16.09.08 г.
Калфин: Надявам се облекченият данъчен режим на БФБ да се запази дълго*

Мисля, че времето за провеждането на конференцията за перспективите пред Югоизточна Европа е много добре подбрано, защото виждаме какво се случва по света, в региона и на финансовия пазар в България, каза вицепремиерът Ивайло Калфин на откритата преди минути конференция на БФБ-София „Перспективите пред капиталовите пазари в Югоизточна Европа”.

„За мен финансовият пазар и капиталовият пазар в частност са действително едни от най-важните лостове, едни от най-важните инструменти на пазарната икономика. Положителна новина, е че имаме положителна корелацията между нашия пазар и чуждите пазари“, допълни Калфин.

„Разбира се, не сме перфектни не сме идеални, но мисля, че това, което се случва в последните години, са много ясни стъпки в правилната посока“.

Калфин припомни как в началото на настоящата си работа като вицепремиер, наблюдаващ финансовите въпроси, се е срещал с финансови посредници – в началото на 2006 г. „Тогава говорихме за няколко неща, които виждам, че се случват. Усилията на цялостната общност в България доведоха до успешни стъпки. На първо място облекчения данъчен режим за капиталовия пазар, надявам се да се запази дълго време“.

Още тогава говорихме капиталовият ни пазар да се включи максимално бързо в системата на капиталовите пазари. Всички очаквания са че в някакво бъдеще в Европа ще има един капиталов пазар. Оттогава насам бяха адаптирани редица изисквания на Европейската комисия, каза още Калфин.

Вече има готов проект за клирингова къща и се надявам този проект по идея на председателя на КФН да заработи по бързо, допълни той.

Вицепремиерът каза още, че се надява скоро да има и енергийна борса у нас и изрази мнение, че трябва да се помисли за вливане на Държавната комисия по стоковите борси в КФН.

Ипотечната криза принуди чуждите инвеститори да се изтеглят, което се отрази и върху българския капиталов пазар, заяви, от своя страна, Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ-София.* 

Желанието за бързи печалби и непремереният риск от индивидуалните инвеститори, които се включиха през 2007 г. също спомогна за спада на БФБ-София, каза още Илкова. 

*Допълнено към 10:35

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още