IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 септември

08:00 | 16.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 септември

Тютюнът с 30% повече заради субсидиите
в. Сега

Година и три месеца преди Брюксел изцяло да забрани държавата да субсидира производството на тютюн, от аграрното ведомство отчетоха възраждане на този поминък. "През тази година площите с тютюн са 313 594 дка, което е с 28% повече от 2007 г." съобщи вчера Гюрсел Емин, шеф на фонд "Тютюн". Година преди България да влезе в ЕС не се знаеше дали за тютюн ще се дават субсидии и тогава производителите масово зарязаха нивите си. Едва по-късно до тях стигнаха разясненията, че Брюксел позволява държавното подпомагане да остане до края на 2009 г. Производителите още от миналата година плашат, че след прекъсване на помощите ще увеличат изкупните цени. Това, заедно с поредното вдигане на акциза, ще надуе и цената на цигарите.

Регулаторът обмисля да ореже наполовина поскъпването на природния газ
в. Дневник

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обмисля да намали почти наполовина поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ с 36.5% от октомври, съобщиха от комисията. Газовата компания мотивира новите цени с поскъпването на мазута със съдържание от 1 и 3% сяра и на газьола. Тя се оплака, че регулаторната комисия е одобрила от юли по-ниска цена в сравнение с предложената от нея. Експерти обясниха, че повишението ще е най-високото до момента, което обаче е свързано с изваждането на транзитните такси от приходите на дружеството и увеличението на доставките от вносители с по-високи цени.

До момента "Булгаргаз", която вместо "Булгартрансгаз" събира таксите, твърдеше, че с тези приходи покрива загубите от продажбите на газ на вътрешния пазар. От началото на 2008 г. работим на загуба. Имаме несъбираеми вземания от "Кремиковци" и пет-шест топлофикации, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов пред "Нова телевизия". Тази ситуация ни поставя в положение да не можем да плащаме за доставките на "Газпром", допълни той.

Израелци стъпват на банковия пазар у нас
в. Дневник

Румънското поделение на израелската Банка Леуми (Bank Leumi) стъпва на българския пазар. Това ще стане с отварянето на клон на банката в София, съобщава Банка Леуми Румъния (Bank leumi Romania), цитирана от SeeNews. Българският клон ще се фокусира изключително върху корпоративни клиенти, се казва в съобщението.

"Следвайки стратегията на банката и анализирайки възможностите за икономически растеж и развитие в съседните страни, Банка Леуми Румъния, съвместно с мажоритарния акционер на банката, реши да се разшири в България", се казва в изявление на румънската кредитна институция.

Забраняват строителството в София през уикенда
в. Сега

Война на шума обявява Столична община в новата проектонаредба за обществения ред. Ако документът бъде приет, строителството през почивните дни ще бъде забранено. Затяга се и режимът за работа на заведенията за развлечения.

В момента ограничение за строителство и ремонтни дейности през почивните дни няма. Голяма част от обектите ползват именно събота и неделя, защото понякога се налага и затварянето на улици. Събота и неделя се използват ударно и за асфалтиране. Ако новите текстове влязат в сила без промени, забраната за ремонти ще важи и за улиците. "Това ще ни забави много сериозно и ще помислим дали да не направим изключение", коментира зам.-кметът Велизар Стоилов.

Произвеждаме по 500 мегавата енергия от вятър
в. Стандарт

По наша преценка в края на 2010 година произведената електроенергия от вятърни електроцентрали у нас ще бъде между 400 и 500 мегавата. Това заяви във Варна председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков.

Дългосрочната прогноза на асоциацията сочи, че през 2015 година произведената електроенергия от този тип централи ще е около 1 000 мегавата, а през 2020 година тя ще достигне 2500 - 3000 мегавата. В момента изградените мощности за добив на електричество от вятъра са за 105 мегавата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още