IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късите продажби тръгнаха, но интрадей

Вчерашният ден е давал възможност за перфектни къси продажби интрадей

08:37 | 16.09.08 г.
Късите продажби тръгнаха, но интрадей

Интрадей късите продажби са най-новият технически възможен инвестиционен инструмент на БФБ-София, след като незабелязано от заетите със спадове инвеститори влязоха в сила от 5 септември 2008 г., чрез последните промени в НИДИП (Наредба 38 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници).

Според чл. 35, ал. 5 инвестиционният посредник вече не трябва да проверява в депозитаря дали клиентът притежава книжата, които иска да продаде. Посредникът трябва да е сигурен, че книжата, обект на продажбата, ще бъдат доставени към деня на сетълмент на сделката, както и в други случаи, определени с наредба.

Ефектът от наредбата е в три направления:

1. Можете да продадете сутринта и да купите до края на сесията, което във вчерашния ден щеше да донесе печалби около 3%, защото в първите 30 минути от търговията спадът на SOFIX беше около 0,2-0,4%, но след 10 ч. с отварянето на пазарите в Западна Европа спадът се усили. В деня на сетълмента (вторият ден след сделката) количеството купува и продава се нетират.

2. Сделките в COBOS чрез т.нар. виртуални салда вече не са нарушение. Досега те бяха проблем, защото позволяваха продажба в деня на покупката или на следващия ден, което е преди приключване на сетълмента и захранването им от Централен депозитар.

3. Вече можете да имате акции в посредник Х, а да продадете акциите си през посредник Y и в двата дни до сетълмента да прехвърлите книжата в посредник Y, за да ги ползва при сетълмента.

За месеца след 14 август по Наредбата за къси продажби и маржин сделки се сключи само една къса сделка. Но промените в НИДИП засега имат по-голямо приложение.

Проверка на Investor.bg показа, че покрай спада на цените на акциите новият инвестиционен инструмент е останал незабелязан дори от брокери и анализатори. В началото от късите интрадей продажби ще се ползват само клиентите, на които посредниците имат високо доверие. Те генерират риск за системата на сетълмент, защото продавачът може да не успее или да не желае да възстанови книжата, както и може да купи книжа със забавен сетълмент, което, от своя страна, да забави неговия сетълмент и това да доведе до проблем в системата като цяло.

Опасностите обаче са съизмерими със сега съществуващите, тъй като сега може клиент с COBOS без стартиран модул Портфейл да купи книжа за много повече пари, отколкото притежава, а е възможно и да се купят акции от продавач, който не ги притежава поради грешка или забавен сетълмент по веригата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още