IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственикът на БТК следващият фалит след Lehman?

Според анализатора и инвеститор Марк Фабер AIG може да е следващата жертва на финансовата криза

18:05 | 15.09.08 г.
Собственикът на БТК следващият фалит след Lehman?

American International Group Inc. (AIG) е възможно да е следващата фалирала финансова институция в САЩ, коментира днес пред Bloomberg известният анализатор и инвеститор Марк Фабер. 

„AIG може да се окаже много по-сериозен проблем от Lehman“, казва той.

Според него и други анализатори инвеститорското доверие в тези институции рязко намалява и те нямат достъп до свеж капитал. От друга страна, тези компании са под изключителен натиск от кредиторите си, тъй като имат много голям ливъридж.

Единственото решение тогава е затваряне на съществуващите ликвидни позиции, макар и на загуба, за да може финансовите институции да покрият плащанията си.

Чарлз Лемонидис от Valueworks LLC също коментира пред Bloomberg, че AIG среща трудности при продаването на облигациите си.

Според Wall Street Journal AIG са под силен инвеститорски натиск да съберат капитал, което пък може да принуди компанията да продаде някои от най-ценните си активи.

До момента акциите на AIG, които бяха силно повлияни от новините за банкрута на Lehman, се търгуват при 6,55 долара за акция, което е с около 40 на сто по-ниско от цената на книжата миналата седмица. В петък цената им се срина с 31 на сто. Така акциите на компанията се търгуват на 42 на сто от счетоводната им стойност.

AIG притежава 90 на сто от БТК чрез дъщерното си дружество AIG Capital Partners, Inc.

Припомняме, че след купуването на българския оператор Бордът на компанията гласува през април тази година необичайно висок дивидент в размер на общо 235 млн. евро. Този дивидент представлява около 25 на сто от консолидираните активи на дружеството към края на 2007 година.

Въпреки че 235 млн. евро не са голяма сума за гигант като AIG, решението може да е част от по-голяма кампания за подобряване на ликвидността.

Марк Фабер е изпълнителен директор на Faber Ltd. Има докторска степен по икономика от Университета в Цюрих. Фабер стана известен, когато правилно предрече краха на борсата през октомври 1987 година, наскоро - и сегашната кредитната криза в САЩ.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още