IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 септември

07:49 | 15.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 септември

С 20% повече строителни разрешения в столицата
в. Сега

С 15-20 на сто ще се увеличи тази година броят на издадените разрешителни за строителство в София в сравнение с миналата година, каза главният архитект на София Петър Диков на международна конференция в столицата. До края на август са издадени строителни разрешителни за 2.5 млн. кв.м разгъната застроена площ, а за цялата 2007 г. те са били за над 2.9 млн. кв.м. Според Диков притеснение буди фактът, че от 540 строителни разрешителни не повече от 10 са за производствени сгради. Това говори, че развитието на услугите и консумативният сектор за сметка на производството е опасен фактор и трябва да предизвика държавна намеса, коментира той. Той съобщи още, че общината разработва с БАН център за високи технологии.

Депутат бие тревога за спортните бази
в. Сега

14 апетитни спортни обекта са оставени на доизживяване и не се поддържат с цел да бъдат разпродадени на безценица. За това алармира синият депутат Иван Сотиров. Дружествата, които са в капитала на "Национална спортна база" ЕАД, бяха извадени през юли от забранителния списък за приватизация. Сред тях са стадион "Юнак", конната база "Хан Аспарух", тенис кортовете в Борисовата градина, гребната база в Панчарево, ветроходната на яз. "Искър", както и бази по морето (яхтено пристанище в Несебър), в Боровец и Пампорово.

Още при изваждането им изпълнителният директор на "Национална спортна база" Данаил Димов обяви, че въпросните имоти са на повече от 40 години и са амортизирани, но няма да се продават. "Ще търсим форми на партньорство с частния капитал, а не продажба", обясни тогава Димов. При дебатите в НС обаче шефът на икономическата комисия Йордан Цонев не скри, че се готви разпродажба, затова побързали да включат най-важните обекти в забранителния списък.

Първанов: Няма завод за боклука, защото някой печели
в. Стандарт

Аз пак питам защо толкова години не се реши въпросът със завода. Това посочи в Русе президентът Георги Първанов в отговор на журналистически въпрос за проблема със столичния боклук. Помня добре, че един такъв терен беше осигурен, беше мобилизирана подкрепата на много министерства и бяхме твърде близо до решението, каза още държавният глава. Първанов подчерта, че ако това решение не се получи, то е защото столичният кмет се договорил с кмета на съответната община, че подобен проект не е възможен.

Няма завод, защото сигурно някой печели, каза още президентът. Той заяви, че някой трябва да обясни на хората кой извлича голямата печалба за сметка на столичани. Аз не съм разследващ орган, но със сигурност в един момент от този въпрос трябва да се заинтересуват и органите на съдебната власт, каза още Георги Първанов. По думите му оттук нататък ще се работи върху други варианти и определи всякаква конфронтация и политизиране на въпроса като противопоказно.

Стопани надписвали нивите си, за да получат повече помощи от ЕС
в. Новинар

Земеделските производители, които допускат грешки при декларирането на земята си в специалната информационна система, където се съхраняват данни за размера на нивите, могат да имат сериозни проблеми при изплащането на помощите от Европейския съюз. Стопаните надписват в декларациите, които подават пред фонда, че обработват по-големи парцели от реалното. Това съобщи вчера изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и разплащателната агенция Атанас Кънчев по повод проблемите с отчитането на обработваемите парцели, засечени при последните проверки в страната.

Драстични били нарушенията в две от областите Благоевград и Смолян, където нарушения са засечени за 22 на сто от декларираната земя. През миналата година над 5000 фермери са били уличени в грешки при декларирането на обработваната от тях земя. Освен това беше установено, че някои от земите, които стопаните са декларирали, че обработват, реално са пустеещи.

Гръцката "Титан груп" може да инвестира още 200 млн. лв. край Ловеч
в. Дневник

Гръцкият концерн за производство на цимент "Титан груп" може да вложи още до 200 млн. евро в производствени мощности край Ловеч, съобщи икономическият министър Петър Димитров, цитиран от агенция "Фокус". Досега холдингът е инвестирал 51 млн. евро в производствената си дейност в България. Групата има мощности край София, Златна Панега и Пловдив. В събота компанията откри нова поточна линия в завода си край Златна Панега, като изпълнителният директор на дружеството Александър Чакмаков изтъкна, че с това приключва само първият етап от инвестиционната програма на "Титан груп".


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 15.09.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още