IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И БДЖ може да оперира транспортната връзка Варна-Кавказ

Възможно е линията Варна-Кавказ да заработи още от края на септември или най-късно до началото на декември

15:16 | 12.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
И БДЖ може да оперира транспортната връзка Варна-Кавказ

И БДЖ може да оперира транспортната връзка Варна-Кавказ, стана ясно на кръгла маса във Варна днес по време на обсъждането на проблемите и бъдещето на водния транспорт у нас.

Според директора на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация” Симеон Ананиев две български фирми, които той не назова, проявяват интерес към опериране на железопътната-фериботна връзка. По неговите думи желанието от руската страна фериботната връзка да заработи колкото е възможно по-скоро, дори още този е месец, е голямо.

Заместник-кмета по транспорта във Варна Свилен Крайчев пък бе категоричен, че БДЖ трябва да е операторът между двете морски пристанища.

Ананиев потвърди, че първо трябва да бъдат извършени серия от експертни проверки от специалистите за техническа съвместимост на корабите в двете пристанища и първоначално да бъдат практикувани само масови превози, веднъж седмично. Той допълни, че българските фериботи са прекалено големи за възможностите на пристанище Кавказ, което е прекалено плитко, за да приема нашите фериботни кораби, но се очаква български фирми и структури като БДЖ да проявят интерес за купуване на кораби и изпълняване на фериботни операторски функции.

Зам.-министърът на транспорта Даниела Никифорова потвърди бързия старт на фериботната линия, като според нея при експедитивност с документация е възможно линията Варна-Кавказ да заработи още от края на септември или най-късно до началото на декември.

В края на август правителството утвърди подписаната на 18 януари спогодба с Русия за фериботна връзка между пристанищата Варна и Кавказ, с цел облекчаване на автомобилния трафик и пренасочване на товарите към по-евтин, по-екологичен, по-рентабилен и по-ефективен вид транспорт, какъвто е фериботният.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още