IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз спря газа за Топлофикация-Плевен, тя пък спря топлата вода

От Булгаргаз обясняват спирането с непогасените задължения, които според Топлофикация-Плевен са за 3,3 млн. лв.

14:44 | 12.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз спря газа за Топлофикация-Плевен, тя пък спря топлата вода

Булгаргаз спря подаването на природен газ за Топлофикация-Плевен днес в 8.50 ч., което принуди дружеството да спре топлоподаването в целия град, съобщиха от фирмата.

От Булгаргаз обясняват спирането с непогасените задължения, които има Топлофикация-Плевен.

Според инж. Йордан Василев, директор топлоснабдяване и инвестиции в плевенската фирма, проблем е спирането на газта в последния работен ден, което ограничава възможността на ТЕЦ-а да реагира адекватно, защото няма време за водене на преговори с доставчика, няма възможност за разговори с финансови институции.

От Топлофикация Плевен не се наемат да прогнозират кога ще бъде възстановено нормалното подаване на природен газ от Булгаргаз и подаването на топла вода за абонатите им.

За периода 24 юли - 11 септември тази година, през който Топлофикация Плевен работи с новите цени на топлоенергията, потребеният природен газ е за 4,861 млн. лв., а дружеството е превело на Булгаргаз 6,617 млн. лв. Това доказва, че имаме желание и покриваме старите си задължения към Булгаргаз, заяви Василев, цитиран от БТА.

По думите му проблемът е в регулаторната рамка, която поставя в напълно неравностойно положение топлофикационните дружества и Булгаргаз. Топлофикациите имат право да променят само веднъж годишно цените си, докато подобно ограничение за Булгаргаз няма, поясни Василев. Разпоредбите на закона задължават топлофикационните дружества да имат Общи условия за доставка на топлоенергия, а за Булгаргаз такива изисквания няма, допълни той. Например, договорът между Топлофикация Плевен и Булгаргаз е от 1998 г. и не е променян и по него няма Общи условия, така както има между топлофикациите и абонатите, каза инженерът.

От Топлофикация Плевен вече са уведомили Министерството на енергетиката, както и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за ситуацията. От ТЕЦ-Плевен са предложили на Булгаргаз начин за уреждане на просрочените вземания, но до този момент нямат отговор. Става въпрос за просрочени задължения в размер на 3,3 млн. лв., които са съизмерими с потреблението за един месец в летния период, тоест не са толкова големи, поясни Василев.

Ако дружеството не работи, няма да има пари да изплаща задълженията си, тъй като няма производство и никой от абонатите няма да плаща, коментира той. Загуби ще трупат и промишлените абонати, е категоричен той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още