IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 септември

08:00 | 12.09.08 г.
Преглед на печата за 12 септември

МС жертва още гори в полза на туризма
в. Сега

1048 дка гори и земи край Балчик бяха извадени от горския фонд вчера с решение на правителството. Варненските компании "Ол сийз пропърти" и "Ол сийз пропърти 2" ги получиха от бившия земеделски министър Нихат Кабил срещу заменки в деня, преди агенцията по горите да бъде отделена от министерството на земеделието.
Горите и земите се намират в местността Сребристия бряг в известния с лечебната си кал район Тузлата. Срещу тях държавата получи над 2300 дка, разпръснати на 86 места в Ловешко, Търновско и Габровско, плюс 35 парцела в Тетевенско, Троянско и Рибарица. Депутати обаче твърдят, че замените са били неравностойни. Според брокери на имоти, цитирани в медиите, горите край морето са разменени на смешно ниската цена от 6 евро за кв.м при пазарни стойности от 30 евро.

Безмитните босове съдят Орешарски за милиони
в. Сега

Безмитните фирми вече са завели съдебни искове срещу Министерството на финансите. Те си искат обратно отчисленията, които дълги години внасяха в агенция "Митници". "Нашият иск е за 2 млн. лв. Не можем да поискаме цялата сума, която сме платили от началото на 90-те до края на 2006 г., защото давността е 5 години. Колеги от другите бивши безмитни оператори също са завели искове", заяви вчера шефът на "Кореком Принцес" Асен Асенов.
От 1991-1992 г. до края на 2006 г. безмитните оператори внасяха 2% от оборота си по сметката на агенция "Митници", въпреки че през голяма част от времето нямаше ясни нормативни основания за това.

Източването на "Софийски имоти": Епилог
в. Дневник

Общинското дружество "Софийски имоти", чието име отдавна е синоним на скандал, отново влезе в дневния ред на съветниците в София. А общинарите направиха поредния безсмислен опит да спрат източването на фирмата месеци преди приватизацията й.
Те одобриха налагането на мораториум върху сделките с имоти и на 12-те дъщерни дружества на компанията при действаща забрана за извършването на продажби от 2003 г. насам. "Налагаме мораториума, за да се застраховаме от злоупотреби", каза председателят на съвета Андрей Иванов. Мораториумът се разпростря и върху всички останали общински фирми и техните поддружества.

БАТ: Цигарите ще поскъпнат с 25-30% догодина заради новите акцизи
в. Дневник

Цените на цигарите ще се повишат с 25-30% през следващата година, след като влязат в сила новите акцизи. Това прогнозира Джон Гилън, генерален мениджър на "Бритиш американ табако България". Правителството е поело ангажименти пред Европейския съюз да увеличи акцизите, а ние изготвяме нашите предложения и се надяваме да бъдем поканени от финансовото министерство на разговори, каза Гилън.
Своите предложения във ведомството на Пламен Орешарски ще внесе и българският холдинг "Булгартабак", съобщи Ангел Димитров, изпълнителен директор на дружеството. В момента компанията разработва няколко различни варианта за повишаването на акцизните ставки, които до 20 дни ще бъдат внесени в министерството, прогнозира Димитров.

Ферибот при Лом потегля в края на 2010
в. Стандарт

Ферибот между Лом и румънското село Расту ще бъде готов до 2010 г. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски посети Лом и от кораб в Дунав видя, че румънската страна вече е изградила фериботния пристан на отсрещния бряг. Той припомни, че връзката между Лом и Расту фигурира за изграждане в програма на правителството за следващите години. Тя ще влезе в експлоатация в края на 2010 година. Започва проектиране, а от средата на 2009 година – и строителните работи, заяви заместник-министърът.

Инфлацията ударила и "ушите" на МВР
в. Стандарт

Депутатите от управляващото мнозинство и опозицията се изпокараха за фактите, които изнесе вчера депутатът Минчо Спасов, че 94 850 000 лв. са похарчени от МВР за подслушване за две години в периода 1 януари 2006 г. - 31 декември 2007 г. Числото стана известно на заседание на вътрешната комисия в парламента в сряда. То е съобщено от министъра на вътрешните работи в писмо до шефа на ресорната парламентарна комисия Минчо Спасов в края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още