IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До края на месеца пускат сепариращите инсталации на депото в Суходол

През ноември предстои обществено обсъждане на доклада за ОВОС за отварянето на първа клетка на депото „Суходол“

12:10 | 11.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
До края на месеца пускат сепариращите инсталации на депото в Суходол

До края на септември ще бъдат пуснати сепариращите инсталации в депото „Суходол“ и площадката в с. Требич, каза пред съветниците от Столичния общински съвет кметът Бойко Борисов, съобщи БТА.

През ноември предстои обществено обсъждане на доклада за ОВОС за отварянето на първа клетка на депото „Суходол“. През август е издадено комплексно разрешително за експлоатацията на втора клетка на депото, посочи Борисов.

Според столичния кмет с издаденото разрешително експлоатацията на депото е напълно законна, за разлика от десетки градове, които използват незаконни сметища за депониране на отпадъците си.

Борисов посочи, че вече е заявено съгласие от община Силистра за депонирането на 180 000 тона балирани отпадъци. Предстои окончателно потвърждаване на намерението и уточняване на финансовите параметри за бъдещото споразумение.

Предстои да бъде подписан меморандум за намерение за оползотворяване на горими отпадъци между Столичната община и „Девня Цимент“ АД. Възможностите за оползотворяването на този вид отпадъци са добри, но капацитетът на циментовите заводи е по 160 тона на ден, посочи Борисов. Отпадъци обаче могат да бъдат оползотворявани в когенеративни мощности, добави той.

Включените две точки за покупка на земи до бъдещото депо край с. Яна бяха изтеглени от дневния ред на сесията заради констатираните фрапиращи разлики между исканата сума от собственици и посочената в докладите. Сумите в докладите, които трябваше да бъдат гласувани от СОС, бяха многократно завишени.

С „Доверие Брико“ АД, „Адриатик Груп БГ“ ЕООД, „Дарко“ АД и „345“ са подписани споразумение за въвеждането на биоразградими отпадъци.

По искане на единия от закупилите документи за участие в тръжната процедура за събиране и транспортиране на битовите отпадъци от районите Люлин, Младост, Овча купел, Витоша и част от Триадица, тя е удължена до 25 септември.

Утре предстои подписването на меморандум с правителството за разбирателство за реализация на проект „Управление на отпадъците на Столичната община“ при съкратени срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още