IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

FT: България е далеч от ролята на енергиен лидер на Балканите

НЕК трябва да потърси листване на западноевропейска борса или да се сдобие с дългосрочен стратегически партньор

11:24 | 11.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
FT: България е далеч от ролята на енергиен лидер на Балканите

Българският енергиен сектор расте, но страната е далеч от целта си да стане енергиен лидер на Балканите, пише в анализ на Financial Times (FT).

Правителството участва в три международни енергийни проекта - за газопроводите Набуко и Южен поток и петролопровода Бургас-Александруполис. И трите обаче са на ранен етап от развитието си.

„България има стратегическо разположение на пътя за транзит на енергия към Западна Европа, но в сектора има и други възможности“, коментира Антъни Хасиотис, изпълнителен директор на Постбанк.

Главен приоритет на страната е да възстанови ролята си на водещ износител на електричество за съседите си на Балканите след затварянето на два от блоковете на АЕЦ Козлодуй.

Предстои избирането на стратегически партньор за проекта АЕЦ Белене, като кандидати са немската компания RWE и белгийската Electrabel. Централата трябва да бъде завършена до 2015 г.

За да се конкурира успешно с енергийни компании от Централна Европа обаче, НЕК трябва да потърси листване на западноевропейска борса или да се сдобие с дългосрочен стратегически партньор, или и двете, смята Илиян Василев, председател на Deloitte България.

„Все още сме в преходен период. Енергийните ни компании са с недостатъчна капитализация спрямо конкурентите им от Централна Европа, така че все още нямаме транснационални играчи, а най-големите ни енергийни компании са чуждестранна собственост“, коментира Василев.

С инвестиции в България са CEZ, Eon, Лукойл, чуждестранни инвеститори показват интерес към изследване на находища на природен газ.

Все още обаче регулаторните условия не са достатъчно развити, а зависимостта на страната от доставките на петрол и газ от Русия повдигат съмнения относно достъпа до местните пазари за европейски компании, коментира FT.

Опасенията относно прозрачността, наред с бавния процес на конвергенция с европейското законодателство, допринасят за поведението на изчакване на инвеститорите.

„За големи сделки в енергийния сектор основен елемент е адекватната съдебна система. От друга страна, колкото повече проекти има, толкова по-голям ще е натискът върху правителството да реализира реформи“, казва Василев.

След рекордните 5 млрд. евро преки инвестиции за миналата година, нивото им се понижава с около 30 на сто за първото полугодие вследствие на забавянето на растежа на пазара на недвижими имоти.

Все пак икономиката продължава да отчита силен ръст, като за тази година се очаква той да възлезе на около 5,5 на сто, а безработицата е под 6 на сто. Заплатите на мениджърите настигат тези в Централна Европа, което пък насърчава завръщането на българите, заминали да работят в чужбина, заключава оптимистично FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още