IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БАН: Добре е да има бюджетен излишък, 20% от него – за общините

Икономистите обаче напомниха, че нерядко излишъкът е следствие от недобро планиране, в нашия случай – и от забавено съфинансиране на европроекти

13:20 | 10.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
БАН: Добре е да има бюджетен излишък, 20% от него – за общините

При сегашното състояние на икономиката бюджетният излишък гарантира финансовата устойчивост, особено при високия дефицит по текущата сметка. Това каза на пресконференция днес проф. Гарабед Минатян от Икономическия институт към Българска академия на науките (БАН).

От европейските страни Естония също има около 3% бюджетен излишък, колкото се поддържа и у нас, сравнително високи излишъци има и в скандинавските страни и Испания.

От друга страна обаче, България и Латвия са рекордьори по размер на дефицита по текущата сметка – над 20%.

Най-лошият вариант по думите на проф. Минатян е, когато има едновременно дефицит по текущата сметка и бюджетен дефицит, като например в Румъния има около 14% дефицит по текущата сметка и 2% бюджетен дефицит.

Друг положителен фактор при нас според него е, че имаме високи валутни резерви (без златните). Техният ръст за първите осем месеца на 2008 на годишна база е 40%. От БАН поясниха, че този признак косвено означава висок инвестиционен интерес към страната ни и високо доверие в лева. Беше посочено, че през тази година много са нараснали вложенията на чужди граждани в банки в България.

От БАН отчетоха и че събираемостта на данъците през последните години расте. Докато през 2003 г. делът на ДДС в брутния вътрешен продукт е бил 9%, през 2006 г. той е 12%.

В същото време икономистите припомниха, че когато излишъкът е прекалено голям, това може да означава неточност при планирането в бюджета на приходите и разходите или съзнателно залагане на ниски равнища на инфлация, което съответно води до по-високи равнища на БВП от заложените.

През последните няколко години бюджетните разходи почти не нарастват и затова през 2005 г. БВП е бил с 3,5% по-голям от предвиденото. През 2006 г. този показател е бил 8,2%, през 2007 – близо 11%, а за тази година се очертава да бъде около 7%, т.е. вероятно в парично изражение БВП ще надмине 66 млрд. лв.

Относно бюджетния излишък, който ще подлежи на разпределение в края на годината, според различни изчисления той ще варира между 1,2-1,8 млрд. лв. От БАН не се наеха за какво ще се използва, тъй като все още не се знае и точната сума.

Част от преизпълнението на планирания излишък се дължи на факта, че тези средства са предвидени за съфинансиране на проекти, които основно се финансират с европари, но тези проекти не са реализирани досега и не се знае дали това ще стане до края на годината.

Беше посочено обаче, че 20% от средствата, които се преразпределят, ще е добре да бъдат дадени на нуждаещите се общини за ремонтиране, от една страна, на пътища и мостове, или, от друга страна, за ремонт на детски градини и домове за възрастни хора. От БАН заявиха, че е препоръчително общинските бюджети и да поддържат излишък от 4%. За тази година само 10-15 общини в страната имат бюджетен дефицит, а средният бюджетен излишък, който според БАН е висок, е около 7%. Има и общини, които са с излишък от над 10%. Това според експертите означава недобро планиране на приходите и разходите на общинско равнище.

На въпрос на Investor.bg как се гледа на предложението около 1 млрд. лв. от бюджетния излишък да отидат в Сребърния фонд, директорът на Икономическия институт към БАН Митко Димитров отговори, че по принцип такова решение на въпроса би било правилно, особено като се има предвид, че нараства делът на възрастните хора в страната, които не работят. Той допълни, че в същото време е важно по какъв начин ще бъдат вложени тези средства, за да растат, а да не бъдат изядени от инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още