IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еколози сезираха ЕК за избора на подизпълнители на АЕЦ Белене

Според представител на Грийнпийс, позоваващ се на свои източници от НЕК, строителството на централата ще се забави

12:41 | 09.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еколози сезираха ЕК за избора на подизпълнители на АЕЦ Белене

Коалиция от български екологични организации под названието „АЕЦ БелеНЕ“ са изпратили днес писмо до еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Нели Круз, с което настояват да се разследват тръжните процедури за избора на подизпълнители за строителството на централата. Това беше съобщено на пресконференция с участието на представители на екологични организации и на експерта от Грийнпийс Ян Хаверкамуп.

Преди няколко дни в отговор на информация в медиите, че НЕК е избрала без търг и конкурс подизпълнители за строителството на АЕЦ Белене от електрическата компания обясниха, че са спазили законовите изисквания и нямат нарушения при тръжните процедури.

По закона НЕК е длъжна да проведе конкурс, както е и направила, за основния изпълнител – руската Атомстройекспорт. Самият основен изпълнител пък по избран от него начин можел да определя подизъпълнителите. Според сключения с НЕК договор поне 30% от тях трябва да бъдат български фирми.

Еколозите изразиха опасения и по отношение на заложените срокове и цени за изпълнение. Според представителя на Грийнпийс АЕЦ Белене ще струва поне с един милиард евро повече от обявените по договор 4 млрд. евро и строителството й ще се забави повече от обявеното пускане в действие на втория блок през 2014 г.

На въпрос на Investor.bg как ще обоснове тези си твърдения Ян Хаверкамуп каза, че строителството на атомната централа вече закъснява с няколко месеца и по негова информация от неназовани експерти от НЕК централата ще стане готова най-рано през 2015 г. Що се отнася до оскъпяването, той посочи само, че започналото строителство на подобна атомна електроцентрала във Финландия е оскъпено с близо 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още