IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приходите във вътрешната търговия нарастват с 11% за юли на годишна база

Понижава се търговията със стоки за домакинството

11:28 | 09.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите във вътрешната търговия нарастват с 11% за юли на годишна база

По предварителни данни на националната статистика приходите от продажби във вътрешната търговия за юли 2008 г. нарастват с 10,7% спрямо същия месец на миналата година.

Най-висок ръст е отчетен в търговията на едро – 11,7%. Съществен принос за това оказва реализираното увеличение в търговията с неселскостопански междинни продукти – (ръст от 17,8%), като дейността формира и значителен дял от обема на приходите - около 50%. Противоположно влияние върху общия индекс оказват намалението в търговията със стоки за домакинството – 2,3%, и по-ниските положителни темпове в търговията с машини и оборудване и в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - съответно 8,6 и 0,5%.

В търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили приходите от продажби реално нарастват с 10,4%, което се дължи на увеличението и в двете основни съставни дейности: търговия с автомобили и мотоциклети – 13,4%, и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – 5,2%. В структурно отношение тези дейности имат близки относителни тегла и заедно създават над 97% от обема на приходите.

В резултат от положителните темпове във всички структуроопределящи съставни дейности търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството отбелязва ръст от 6%. Увеличението е по-високо в търговията с фармацевтични и медицински стоки – 7,1%, в търговията с текстил, облекло и обувки – 6,3%, в търговията със стоки за домакинството и битова техника - 6%. Влияние върху общия индекс в посока намаление оказва по-ниският ръст от 1,3%, отчетен в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия, и в търговията, извършвана извън магазините. В същата посока се отразява и намалението от 0,4% в ремонта на домакински и битови уреди, но дейността има незначителен принос в обема на приходите за търговията на дребно - под 1%.

През юли приходите от продажби нарастват и спрямо предходния месец, като общото увеличение от 7,5% се формира до голяма степен от търговията на едро, която, от една страна, реализира най-висок ръст – 9,1%, а от друга, има и голям относителен дял в обема на приходите за търговския сектор - около 70%. В търговията с автомобили и горива и в търговията на дребно темповете също са положителни - съответно 4,1 и 3,5%.

За периода януари - юли приходите от продажби нарастват със 7,0% спрямо съответния период на 2007 година. По-високо от средното е увеличението в търговията с автомобили и горива – 12,5%, и в търговията на дребно – 8,2%. Общият индекс се редуцира от по-ниския ръст в търговията на едро – 5,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още