IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 септември

07:47 | 09.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 септември

ОЛАФ ще прави каталог на измамите в България
в. Дневник

Надуването на цените по проектите е един от методите за измами с еврофондовете у нас, разркрит от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Това се казва в разпространено от пресцентъра на МВР съобщение. Най-податлива за измамите е мярка 2 по програма САПАРД, свързана с оборудването на месопреработвателни предприятия.

Разликата между реалната цена за вноса на машини за месопреработвателната промишленост и отпуснатата по проекта се разпределя между служителите, осигурили одобрението, бенефициента и фирмата, доставчик на оборудването. ОЛАФ разполагала вече с между 50-100 такива сигнала от миналата седмица, по които предстои да се работи приоритетно.

Държавата смята да се отърве от софийската "Топлофикация"
в. Сега

Столична община сама ще трябва да спасява "Топлофикация-София" от фалит и да накара софиянци да си плащат сметките. Държавата е готова да се отърве от част от акциите си във фирмата и не счита за справедливо да се грижи за дълговете й. Това се разбра от изказване на енергийния министър Петър Димитров във връзка с хронично тежкото финансово състояние на дружеството. От седмица насам "Топлофикация-София" започна да спира топлата вода на цели блокове и заплашва да няма и парно през зимата. Според министъра кметът Бойко Борисов е готов да налее в дружеството 70 млн. лв., с които да бъдат платени текущите задължения към "Булгаргаз". Така делът на общината ще скочи от 58 на 75%. Акциите на държавата ще паднат на 25%.

Брюксел готов да реже още пари за земеделие
в. Сега

Европейската комисия дава 2 месеца на аграрните ни чиновници да изчистят грешките и засилят контрола по раздаването на европарите за земеделие. В противен случай Брюксел е готов да отреже и помощите, които се раздават за площ, потвърдиха вчера пред "Сега" агроексперти. На кантар са 200 млн. евро, които трябва да се поделят между фермерите, обработвали ниви през тази година. Очаква се помощта заедно с националното съфинансиране да е около 22 лв. за декар. Наказанието обаче може да засегне и някои от мерките от Програма за развитие на селските райони, по която до края на 2013 г. са предвидени общо 3.2 млрд. евро. Причината за санкцията е разминавания в системите за контрол, които поддържат фонд "Земеделие", и аграрното ведомство. Има редица случаи на надписване на земя.

"Аристон" ще отвори верига магазини на италианска марка
в. Дневник

Компанията "Аристон С", която държи правата за търговската марка модни облекла Bobo Zander, планира да отвори аутлети в няколко от големите градове в страната. Това съобщи Татяна Димитрова, рекламен експерт в русенската фирма. Бъдещите магазини ще бъдат в Бургас, Варна, Пловдив, Плевен и Русе.

Първият аутлет от веригата вече отвори врати в София на ул. "Солунска". В него се предлагат изделия от двете линии на марката - Bobo Zander Sport и Bobo Zander Jeans, както от миналогодишни колекции, така и актуалните за сезона.

Искат ценз за шофьорска книжка
в. Стандарт

Шофьорска книжка да се дава само при завършен 10 клас, предложи образователният министър Даниел Вълчев по време на среща с шефовете на регионалните инспекторати по образованието в курорта Златни пясъци. Вълчев поясни, че мярката се обмисля, за да може младите да бъдат задържани в училище за по-дълго време. В момента лиценз за управление на автомобили се дава и само с 8 клас при навършени 18 години. Новата мярка може да влезе в сила веднага щом от МОН започнат да издават дипломи за средно образование не само след 12-и, но и след 10-и клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още